Free Market pražské burzy trápí nezájem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Loni v květnu se na parketu pražské burzy objevilo přes třicet zahraničních emisí v rámci takzvaného duálního listingu. Zájem českých investorů však nevyvolaly.

„Objemy obchodů jsou hodně slabé. Likvidita není dobrá,“ říká hlavní makléř J&T Banky Jan Pavlík. Konkrétně se v minulém roce na trhu Free Market, na němž se zahraniční emise obchodují, odehrály obchody v objemu 2,4 miliardy korun, což je pouze 1,7 procenta z celkového objemu pražských akciových obchodů.

Na uvedení cenných papírů do Prahy se podílely makléřské domy Wood & Company, Patria Finance a Raiffeisen Centrobank, jejichž očekávání nebyla malá. „Vzhledem k tomu, že většina námi vybraných společností bude českému investorovi dobře známa z médií či běžného života, věříme, že o tento segment trhu bude zvýšený zájem,“ tvrdil tehdy Jaroslav Kysela z Raiffeisen Centrobank (RBC). To se však nestalo.

Už letos se proto nabídka zahraničních papírů na pražské burze může snížit. „Přemýšlíme, že seznam titulů částečně zredukujeme,“ zdůrazňuje šéf Patria Finance Tomáš Jaroš. K podobnému kroku se naopak nechystají ani Wood, ani RBC. „Pokud bude poptávka, tak jsme připraveni dokonce zvýšit počet cenných papírů,“ tvrdí Denisa Lazarescu z Raiffeisen Centrobank.

„Registrujeme zájem o pár titulů, které si investoři oblíbili,“ uvádí šéf obchodování v Praze Josef Kohout z Wood & Company a dodává: „Je to určitě méně, než jsme původně čekali.“ Duálním titulům jednoznačně dominuje populární Avast. Z loni uvedených titulů se pak obchoduje hlavně Deutsche Bank, Volkswagen či Nokia.

Podle Pavlíka ale mají duální listingy určitě smysl. „Musejí však cílit na tituly, které mají lepší vazbu na Českou republiku a lepší příběh,“ dodává.

I přes zmíněné trable je ale podle šéfa Patria Finance Jaroše možnost koupit cizí akcie v Praze zajímavou službou pro investory. Mohou totiž nakupovat v korunách a poplatky jsou nižší, než kdyby akcie pořizovali na domovských burzách zahraničních firem. „Pro nás je to však nákladný proces, protože jsou zde nemalé náklady na převody cenných papírů či vypořádání obchodů. U některých papírů je to bohužel ztrátová záležitost,“ upozorňuje.

 

Nejobchodovanější emise roku 2018

FirmaObjem (v mld. korun)
Avast1,41
Stock Spirit Group0,55
Foruna0,39
Celkový objem2,4
Pramen Burza cenných papírů Praha