Gates je opět nejbohatším pozemšťanem, skokanem roku Zuckerberg

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Zakladatel Microsoftu Bill Gates se opět stal nejbohatším člověkem světa, když na první příčce řebříčku časopisu Forbes po čtyřech letech vystřídal Carlose Slima Helú. Nejvíce v žebříčku poskočil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, který hodnotu svého jmění více než zdvojnásobil.

Gatesům majetek se podle Forbesu hlavně díky růstu akcí Microsoftu rozrostl z loňských 67 na letošních 76 miliard dolarů. Tomuto tempu růstu nestačil ani Mexičan Slim Helú, který naopak pohybu akcií své těžební společnosti Minera Frisco prodělal. Pomyslnou třetí příčku obhájil španělský módní magnát Amancio Ortega. Gates žebříček vedl patnáctkrát během posledních dvaceti let.

Význam technologických společností stále roste. Šéf Facebooku Zuckerberg svůj majetek především díky růstu ceny akcií sociální sítě rozmnožil na 28,5 miliardy dolarů. Facebook do žebříčku pomohl i dalším, například provozní ředitelka firmy Sheryl Sandberg se do něj probojovala vůbec poprvé. Díky prodeji své aplikace na posílání zpráv Facebooku za 19 miliard dolarů dolarovými miliardáři stali zakladatelé WhatsApp Jan Koum a Brian Acton.

Stále nejvíce dolarových miliardářů, konkrétně 492, pochází z USA. Následují Evropa a Asie. Celkový počet dolarových miliardářů stoupl o 2019 na 1645. Celkový majetek miliardářů dosáhl 6,4 bilionu dolarů.

Nejbohatší lidé světa (podle Forbesu)
Jméno Majetek (v miliardách dolarů)
Bill Gates 76
Carlos Slim Helú a rodina 72
Amancio Ortega 64
Warren Buffett 58,2
Larry Ellison 48
Charles Koch 40
David Koch 40
Sheldon Adelson 38
Christy Walton a rodina 36,7
Jim Walton 34,7

Bohatství se podle Forbesu šíří do dalších zemí, a to především v Africe. Do žebříčku se probojovali zástupci ze čtyř nových zemí – Alžírska, Litvy, Tanzanie a Ugandy. Nejbohatší muž Afriky, Nigerijec Aliko Dangote, se stal prvním Afričanem, který se probojoval do pětadvacítky nejbohatších.

Pozici nejbohatšího Čecha si stále s přehledem drží Petr Kellner. Neměnilo se ani obsazení druhé příčky českého žebříčku, který sestavuje americký magazín Forbes – obhájil ji Andrej Babiš. Na třetí místo poskočil Karel Komárek. Skupinu šesti českých dolarových miliardářů nikdo nerozšířil.