Gates zůstává nejbohatším Američanem. Již dvacátý rok

Bill Gates, Warren Buffett

Bill Gates, Warren Buffett Zdroj: ctk

Nejbohatším Američanem s majetkem 72 miliard dolarů (1,39 bilionu korun) zůstává i letos zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Letos Gates předstihl mexického telekomunikačního magnáta Carlose Slima a dostal se znovu i do čela nejbohatších lidí světa. Uvedl to časopis Forbes ve svém aktuálním seznamu 400 nejbohatších lidí v USA.

Investor Warren Buffett si potvrdil druhé místo a jeho bohatství se za poslední rok rozrostlo z celého žebříčku nejvíce. Hodnota jeho majetku vzrostla o 12,5 miliardy dolarů na 58,5 miliardy dolarů. Zakladatel softwarové firmy Oracle Larry Ellison zůstává na třetím místě s majetkem 41 miliard dolarů.

Na dělené čtvrté příčce figurují bratři Charles a David Kochové, spoluvlastníci konglomerátu Koch Industries. Následují čtyři členové rodiny Waltonů, která vlastní maloobchodní kolos Wal-Mart. První desítku uzavírá zakladatel agentury Bloomberg a nyní newyorský starosta Michael Bloomberg s majetkem 31 miliard dolarů.

Forbes uvedl, že nejbohatší Američané za poslední rok dál zvyšovali své bohatství, zejména díky silnému růstu cen akcií a nemovitostí. Úhrnná hodnota majetku čtyř set „superbohatých“ se zvýšila na nové maximu dva biliony dolarů z úrovně 1,7 bilionu dolarů o rok dříve.

Nejbohatší muž světa

Sedmapadesátiletý Gates letos na jaře znovu titul nejbohatšího člověka světa zpět od třiasedmdesátiletého mexického magnáta Carlose Slima, jehož majetek je odhadován na 72,1 miliardy dolarů. Slim oslabil z důvodu propadu akcií.

Akcie Slimova podniku América Móvil, který je největším mobilním operátorem v Latinské Americe, letos oslabily o 14 procent. Akcie Microsoftu naopak stouply o 28 procent a vyšplhaly se na pětileté maximum. Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů.

Třetím nejbohatším člověkem světa je podle agentury Bloomberg známý americký investor Warren Buffett s majetkem téměř 60 miliard dolarů. Buffett je tak o zhruba čtyři miliardy bohatší než Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvního řetězce Inditex a nejbohatší člověk v Evropě.