Hledání šéfa exportní banky odstartovalo

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Česká exportní banka (ČEB) zveřejnila na svých internetových stránkách požadavky na nového generálního ředitele. Už nyní je jasné, že Tomáš Uvíra, který vedl banku od února 2011, by nároky splnil jen těžko. Jednou z podmínek totiž je, že uchazeč musel v minulosti alespoň pět let pracovat v bankovní či jiné finanční instituci a to během posledních deseti let. A minimálně dva roky v pozici „na úrovni přiměřené pro vedení banky“.

Jenže Uvíra pracoval v bance v devadesátých letech. Zkušenosti z bankovní sféry totiž získal v První slezské bance a České národní bance, kde pracoval v letech 1993 až 1996. Na další dva roky se pak stal nuceným správcem Velkomoravské banky. Do čela ČEB přišel z pozice vrchního ředitele správy majetku ministerstva financí, kde pracoval od dubna 2007. Předtím působil na pozicích viceprezidenta pro řízení finančního úseku Aero Vodochody a finančního ředitele Středočeské plynárenské.

Zájemci mají na poslání svých nabídek do ČEB pouze dva týdny s tím, že nový generální ředitel by měl nastoupit prvního prosince, píše banka na svých stránkách.

Výběr nového šéfa provází několik nejasností. Bývalý šéf ČEB Tomáš Uvíra rezignoval bez vysvětlení - stejně jako protějšek šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti Karel Pleva - třetí zářijový týden. Ještě před tím, než exportní banka zveřejnila požadavky na nové vedení se objevilo několik jmen, o kterých se spekulovalo, že by se na zmiňované pozice mohli dostat.

Více v pondělním vydání týdeníku Euro