Home Credit dravě expanduje v Číně, úvěry tam chce letos ztrojnásobit

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Úvěrová společnost Home Credit chce letos v Číně zhruba ztrojnásobit počet poskytnutých úvěrů z loňských 400 tisíc na 1,2 milionu a plánuje další expanzi. Na Čínském investičním fóru v Praze to řekl Pavel Vyhnálek ze společnosti Home Credit Asia. Skupina Home Credit patří do skupiny PPF Group, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Daří se jí i v Rusku a zahájení splátkového prodeje chystá v Indii a Indonésii.

„Letos v pololetí jsme v Číně prodali 400 tisíc úvěrů a za celý rok dosáhneme na 1,2 milionu. Růst je neuvěřitelný,“ uvedl Vyhnálek. V průměru nyní Home Credit v Číně schvaluje 2500 úvěrů denně. Stále nejpopulárnějším předmětem, na který si Číňané u Home Creditu půjčují, jsou mobilní telefony.

V Číně chce Home Credit do konce roku 2012 zvýšit počet prodejních míst z nynějších zhruba 10 tisíc na 24 tisíc. „Každý měsíc v Číně otevíráme tisíc nových prodejních míst,“ podotkl Vyhnálek, podle kterého je reálné, aby společnost Home Credit v budoucnu poskytovala v Číně až 100 tisíc půjček denně.

V prvním pololetí letošního roku společnost Home Credit v Číně schválila úvěry v hodnotě 730 milionů jüanů (přibližně 1,9 miliardy korun). Za celý rok 2010 tam přitom půjčila 790 milionů jüanů (dvě miliardy korun).

Home Credit připravuje pilotní projekty v Indii a Indonésii

Home Credit v Číně působí čtyři roky a podařilo se mu stát tamním největším poskytovatelem splátkového prodeje. Společnost působí i v dalších zemích mimo Česko. Podstatný je byznys v Rusku, kde do konce roku Home Credit plánuje téměř zdvojnásobit počet svých poboček na celkem 840. Celkem tam má firma 3,5 milionu aktivních klientů.

Home Credit ale působí také na Slovensku, v Bělorusku, Kazachstánu a ve Vietnamu. Intenzivně zkoumá příležitosti pro vstup na další rozvíjející se trhy v Asii. Společnost už zahájila přípravy na spuštění splátkového prodeje ve významných asijských trzích Indie a Indonésie. Náklady na expanzi do nových zemí mají být pokryty primárně z vlastních zdrojů.