Hypotéky zdraží a už nebudou tak dostupné

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Bývalé sídlo Tuzexu v centru Prahy, které prodal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Bývalé sídlo Tuzexu v centru Prahy, které prodal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Sídliště Horní Měcholupy
10
Fotogalerie

Zájemci bez úspor budou stále častěji navštěvovat stavební spořitelny, aby si zajistili hypotéku.

Nanejvýš každý sedmý klient dosáhne od dubna na hypoteční úvěr, pokud ze svého nedokáže poskytnout více než pětinu ceny nemovitosti. Hypotéky na více než devadesát procent ceny zmizí z trhu úplně. Tak by měl už na apríla vypadat trh hypoték podle scénáře ČNB, která banky už podruhé za půl roku zatlačila k dalším restrikcím půjček na bydlení.

Přísná pravidla však klienti dokážou alespoň zčásti obcházet prostřednictvím stavebních spořitelen. Právě přes ně řešili už první omezení výše maximální hypotéky loni v prosinci. „Stoprocentní hypotéky se prakticky poskytují dále, do sta procent ceny obvykle dofinancují klientům nemovitost stavební spořitelny,“ uvádí analytička Partners Lucie Drásalová. Stavební spořitelny tak jen v lednu poskytly úvěry za 4,7 miliardy korun, v meziročním srovnání téměř o polovinu vyšší.

Na půjčky nad osmdesát procent hodnoty nemovitosti bude smět připadnout nanejvýš patnáct procent všech sjednaných smluv. Doposud to byl v průměru zhruba dvojnásobek. „Počet klientů žádajících o hypotéku mezi osmdesáti až devadesáti procenty ceny nemovitosti je vyšší, než činí limit ČNB, a může tedy dojít k omezení dostupnosti bydlení pro větší skupinu klientů,“ uvádí manažer hypoték České spořitelny Karel Chábek. „V Praze a dalších velkých městech už dvacet procent hodnoty nemovitosti není úplně malá suma a může to vést ke korekci trhu,“ dodává.

Ve výsledku tak hypotéky s nižším podílem vlastních úspor mohou podstatně podražit. „Očekáváme, že úročení hypoték s vyšším než osmdesátiprocentním financováním podraží o jeden až 1,5 procentního bodu. Vzrostou rovněž nároky na bonitu a kvalitu klienta. Průchodnost poptávaných úvěrů tak může být výrazně nižší,“ upozorňuje Drásalová. „Případná úprava úrokových sazeb směrem nahoru je v současné době předmětem interní diskuze, nicméně tento krok nevylučujeme,“ potvrzuje mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Některé z bank přitvrzují už teď. Získat hypotéku nad devadesát procent kupní ceny tak není od března možné v Komerční bance, UniCreditu nebo Sberbank. Zbytek trhu se hodlá připojit nejpozději do prvního dubna. Doposud mohly banky financovat až 95 procent ceny, ještě do konce listopadu pak klient nemusel ze svého poskytnout ani korunu.