Icahn vystoupil proti plánu na převzetí pojišťovny AmTrust. Podíl v ní má i Krúpa

Veteránský investor Carl Icahn

Veteránský investor Carl Icahn Zdroj: Profimedia.cz

Carl Icahn
Carl Icahn
3
Fotogalerie

Známý americký investor Carl Icahn ve čtvrtek zveřejnil svůj otevřený dopis představenstvu pojišťovny AmTrust Financial Services, v němž vystoupil proti tomu, aby hlavní akcionáři firmy Barry Zyskind a George Karfunkel převzali celou společnost, jak plánují, a stáhli tak akcie z trhu. Sám Icahn ve společnosti vlastní 9,4 procenta akcií. Vypořádání má proběhnout při ceně 13,5 dolaru za akcii, píší Financial Times. Ve společnosti AMTrust má zainvestováno i česko-slovenská skupina Arca, jež drží 2,4 procenta akcií. V ní má 30 procent miliardář Pavel Krúpa.


Celý proces podle Icahna poškozuje menšinové akcionáře. “Stažení akcií z burzy je vždy kontroverzní, ale zákon hovoří jasně: S menšinovými akcionáři se musí jednat férově jak ve smyslu samotného procesu, tak ceny, kterou většinový vlastník nabízí. Zyskind a Karfunkel v tomto zcela selhali,” uvedl Icahn.

Představenstvo již v březnu stanovilo rozhodný den pro právo hlasování o transakci na 5. dubna, aniž by o tom dalo vědět akcionářům a trhu. Akcionáři, kteří akcie koupili až po tomto datu, tak nebudou mít právo o transakci hlasovat. To, že už kupují akcie bez práva na hlasování, přitom netušili, říká Icahn.

Investor proto požaduje změnu rozhodného dne pro účast na mimořádné valné hromadě a posunutí hlasování, to má podle původního plánu proběhnout 4. června. Americký akcionář je zároveň připraven k případným právním krokům.

Podobně se vyjadřuje i česko-slovenská skupina Arca. "Arca Venture Capital vlastní asi 2,4 procenta akcií a dlouhodobě bojuje za férovou cenu odkupu akcií. Požadujeme zrušení navrhované transakce nebo podstatně vyšší nabídku odkupu akcií. V uplynulých týdnech jsme oslovili další aktivistické investory včetně Carla Icahna a informovali je o této neférové transakci s cílem přesvědčit je, aby také uplatnili svůj aktivistický přístup za účelem zvýšení hodnoty akcie a zabránění účelovému postupu rodiny Karfunkel a Barrymu Zyskindovi,“  okomentoval pro E15.cz spolumajitel skupiny Arca Capital Pavel Krúpa.

Akcie na veřejný dopis známého investora reagovaly pozitivně a ještě ten den podle agentury Bloomberg povyskočily o 12 procent, část zisku ale následně ztratily. Na konci týdne se tak jedna akcie obchodovala za 13,76 dolaru.