Inflace v eurozóně bude klesat rychleji, než se čekalo. Dvouprocentní cíl je ale daleko

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem. Zdroj: Reuters

Eurozóna se může těšit na výraznější pokles inflace, než se očekávalo. Dvouprocentního cíle Evropské centrální banky ale jen tak nedosáhne. Myslí si to 125 odborníků na finanční trh, které v průzkumu oslovil institut ZEW. 

Experti nyní podle průzkumu očekávají, že průměrná inflace v eurozóně se v příštím roce sníží na 3,3 procenta z letošních 5,5 procenta. V roce 2025 pak počítají s poklesem na 2,5 procenta. V květnu přitom předpovídali, že průměrná inflace letos dosáhne 5,8 procenta a napřesrok bude činit 3,7 procenta.

„Poté, co v květnu poprvé nedošlo k nárůstu inflačních očekávání finančních expertek a expertů, zaznamenala tato očekávání v srpnu první znatelný pokles,“ uvedl výzkumný pracovník institutu ZEW Frank Brückbauer.

ECB loni v červenci v reakci na vzestup inflace zahájila zvyšování úrokových sazeb. Předtím základní sazbu několik let držela na rekordním minimu nula procent. Minulý měsíc banka zvýšila svou základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Statistický úřad Eurostat tento týden potvrdil, že inflace v eurozóně minulý měsíc klesla na 5,3 procenta z červnových 5,5 procenta. Loni v červenci přitom inflace dosahovala 8,9 procenta.