Inflace v eurozóně stoupla na 4,9 procenta. Je nejvyšší od zavedení Eura

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: ČTK

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová
2
Fotogalerie

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na 4,9 procenta, a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od zavedení společné evropské měny euro před dvaceti lety. Proti říjnu se ceny zvýšily o půl procenta, zejména kvůli pokračujícímu zdražování energií. Ve svém rychlém odhadu to dnes oznámil statistický úřad Eurostat.

Proti říjnu se ceny zvýšily o 0,5 procenta. Růst inflace, který podle ekonomů souvisí s hospodářským oživením doprovázeným zdražováním energií a nedostatkem některých surovin, pokračuje už od konce léta. I v listopadu se na její výši podílely především energie, které meziročně zdražily o 27,4 procenta (v říjnu o 23,4 procenta). Zrychlil ale i růst cen služeb (2,7 procenta), neenergetického průmyslového zboží (2,4 procenta) a potravin, alkoholu a tabákových výrobků (2,2 procenta).

Očima guvernéra: Kdy skončí inflace?

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Listopadová inflace výrazně překonala odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří očekávali její růst na 4,5 procenta. Zároveň téměř o tři procentní body přesáhl dlouhodobý cíl Evropské centrální banky (ECB), který je na dvou procentech.

ECB na rozdíl od některých analytiků nadále očekává, že se inflace v průběhu příštího roku vrátí ke stanovenému cíli. Prezidentka ECB Christine Lagardeová nedávno řekla, že banka proto neplánuje na současný výkyv reagovat zpřísněním měnové politiky. To by podle ní omezilo příjmy domácností a v důsledku mohlo výrazně zpomalit hospodářský růst.