Investiční banky přetěžují stážisty, jeden už zemřel

Bank of America

Bank of America Zdroj: reuters

Smrt jednadvacetiletého londýnské pobočky investiční banky Bank of America Merrill Lynch spustila lavinu nevole volající po důkladném prošetření pracovních podmínek pro mladé pracovníky v londýnské City.

Počátkem tohoto týdne se na veřejnost dostala informace, že Moritz Erhardt, stážista Bank of America, byl minulý týden nalezen mrtvý ve sprše svého dočasného bydliště ve východním Londýně. Erhardt byl v šestém týdnu sedmitýdenní stáže, za niž bral 2700 liber měsíčně (téměř 81 tisíc korun). Mluvčí banky potvrdil úmrtí jejich stážisty, dodal však, že banka nezná příčinu smrti.

Mluvčí pro agenturu Bloomberg odmítl komentovat informace o tom, že Erhardt neumřel na epileptický záchvat poté, co musel v bance tři dny po sobě pracovat do šesti hodin ráno. Podle bankéřů, kteří mluvili s deníkem Financial Times, jsou stážisté často nuceni pracovat déle než do půlnoci. Bylo by podle nich ale nepravděpodobné aby stážista pracoval celou noc dva nebo dokonce tři dny po sobě. „Analytici a společníci musejí dřít jako mezci, ale stážistům by se nedůvěřovalo na takto dlouhé směny, jsou příliš nezkušení,“ řekl britskému deníku bankéř, který si nepřál být jmenován.

Intern Aware, britská charita bojující za lepší pracovní podmínky pro stážisty, ostře kritizovala pracovní kulturu, kde musejí studenti pracující přes léto u investičních bank odpracovat i 100 hodin týdně. „Musí dojít ke změně, kde nebudou zaměstnanci hodnoceni podle počtu hodin ale kvality odvedené práce,“ prohlásil spoluzakladatel charity Ben Lyons.