Investoři mají strach. Krize v eurozóně se má zhoršit

Odboráři jsou vedle úsporné politiky nespokojeni také s rostoucí nezaměstnaností, která patří ve Španělsku k nejvyšším v Evropě.  (Foto Profimedia)

Odboráři jsou vedle úsporné politiky nespokojeni také s rostoucí nezaměstnaností, která patří ve Španělsku k nejvyšším v Evropě. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost a pokračující recese silně znepokojuje řadu investorů. Z dalšího vývoje v eurozóně mají silné obavy

Více než polovina investorů předpokládá, že krize v eurozóně se ještě zhorší. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila ratingová agentura Fitch. Podle 29 procent respondentů představuje současné zmírnění krize pouze krátké období klidu, zhruba 30 procent jich uvedlo, že finanční trhy jsou „iracionálně optimistické“ a ignorují slabé hospodářské vyhlídky eurozóny.

„Je tu silný rozpor mezi pokračující recesí a rostoucí nezaměstnaností v Evropě, a růstem na finančních trzích,“ uvedla Fitch. „Pokud tento růst neospravedlní stabilizace ekonomiky a pokrok při vytváření bankovní unie, pak hrozí, že trhy budou v létě ještě víc nestálé,“ dodala.

Evropská komise předpokládá, že ekonomika eurozóny letos vykáže pokles o 0,4 procenta. Míra nezaměstnanosti v eurozóně se přitom v březnu vyšplhala na nový rekord 12,1 procenta.