Jak na konci roku nenarazit kvůli daním. Dovolenou si z nich neodečtete, nábytek ano

Nábytek

Nábytek Zdroj: Triant

Nábytek Triant
Nábytek Triant
Nábytek Triant
Nábytek Triant
Nábytek
11
Fotogalerie

Daňová optimalizace zaměstnává a trápí koncem roku mnoho z nás snad i víc, než to dokážou kvapem se blížící Vánoce. Na využívání všech legálních možností, jak zaplatit na daních co nejméně, není nic špatného, a pokud podnikatelsky činný subjekt v tomto směru „nepřestřelí“, neměl by se s finančním úřadem dostat do křížku. Sdovolenou vydávanou za služební cestu narazíte, zedník by supermoderní notebook nebo luxusní nábytek také neuhádal ale třeba právník ano.

Pravidlo číslo jednapři snaze vyhnout se vpádu strašidla lidově zvaného „finančák“ do vašeho životaa přitomzároveňvýznamněušetřit kupodivuzní: plaťte daně. Pokud bude vaše přiznání rámcově odpovídat realitěa poměrům, finanční úřad prakticky nemá důvod vás kontrolovata všechny přiměřené investice včetnětakových, které by mohly být považovány za hraniční,vámbez problémůprojdou.

Pravidlo číslo dvě: před koncem roku snižujte daňový základ přiměřeně. Listopadové a prosincové faktury převládají uvelkévětšiny výdělečně činných subjektů, to je běžná věc a žádný kontrolor se nad tím nepozastaví. Ale pokud to jde, nenechávejte na závěr roku „sakumprásk“všechny investicenapř.do vybavení;pouze jejich dominantní část, tak jak je to standardem.

Smysluplná investice? Reprezentativní nábytek do kanceláře i prohomeoffice

Předvánočních“nákupů ainvesticučiněných primárně z daňových důvodů,se v principu není (pokud je jejich souvislost s podnikatelskou činností obhájitelná) potřeba bát.Předměty zahrnuté do daňových úlev přitom nemusejí s výkonemtétočinnostisouviset bezprostředně: lékař si bez problémů obhájí vybavení ordinace skříněmi,byť v nich nebudou zrovna karty pacientů,advokát může směle investovat a odepisovat z danínábytekodpovídající úrovniklientely.

„Mnozí zákazníci si myslí, ženábytek s vysokým podílem ruční práce, s nadprůměrnou užitnou hodnotou a kvalitním stylem a designem jedaňověnevyužitelný, že bypři odpisuzbytečně provokoval. Přitom třeba právník si takovou investici bez problémů obhájí, je zcela adekvátní jeho profesi,“vyvrací zažitý mýtus Miloš Horák, zakladatel a majitel tradičního českého výrobce stylového a designového nábytku Triant, jehož výrobky zdobí i jedenáct velvyslanectví šesti zemí v sedmi státech světa.

Pracujete-linavíc i doma, není důvod nezakalkulovat do snížení daňového základu vybavení pracovny a další příslušně odůvodnitelné investice. Nezáleží na tom, že o pár ulic dál máte například kancelář. Není důvod, abyste na jednom z pracovišť měli vše potřebné a na tom druhém (doma) seděli na zemi s laptopem v klíně. Z pohledu daňové legislativy tu neexistuje žádný rozdíl – a tedy ani žádný důvod se v jednom případě bát méně a ve druhém více.