Kalifornští učitelé se bouří proti fúzi Monety a bankovní části PPF. Hodlají hlasovat proti

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: Moneta Money Bank

Fúze Moneta Money Bank a bankovní divize skupiny PPF má dalšího odpůrce. Je jím menšinový akcionář Monety, fond California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS), soustřeďující penzijní úspory učitelů v americké Kalifornii. Jde o prvního akcionáře Monety, který vyslyšel doporučení respektovaných zámořských poradců poskytujících akcionářský servis, aby hlasovali proti transakci. Valná hromada Monety, která má rozhodnutí o nejvýznamnější tuzemské bankovní fúzi na programu, se má sejít už za necelé dva týdny. 

Podle informací agentury Bloomberg zveřejnil CalSTRS svůj záměř hlasovat proti fúzi na webu poradenské společnosti Glass Lewiw, která poskytuje servis zejména minoritním akcionářům pro rozhodování na valných hromadách. „Společnosti typu Glass Lewiss mají značný vliv na rozhodování institucionálních akcionářů s méně aktivními mandáty,“ vysvětluje analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Podle informací deníku E15 vlastní učitelský fond v Monetě 1,255 milionu akcií, což odpovídá vlastnickému podílu 0,25 procenta. Právě takoví drobní akcionáři mnohdy na doporučení poradenských firem slyší. „Hlasovat jinak, pokud platí, že si sami nedělají vlastní výzkum, by se rovnalo obtížnému vysvětlování, proč to udělali,“ doplňuje Pfeiler. 

Už dříve vyjádřil svůj nesouhlas s transakcí aktivistický fond Petrus Advisers, který v Monetě drží přes pět procent akcií. Fond rovněž doporučil i dalším akcionářům, aby hlasovali proti fúzi. „Vadí nám mimo jiné parametry transakce a ohodnocení Monety. A rovněž přehnaná cena, kterou má za aktiva Air Bank a další zaplatit banka. Celá struktura transakce je podle nás v rozporu se zájmy akcionářů Monety, samozřejmě kromě PPF,“ uvedl už koncem května manažer fondu Oliver Škutil. 

PPF trvá na tom, že transakce je výhodná pro obě strany. „Skupina PPF je pevně přesvědčena o tom, že spojení jejích aktiv v bankovnictví a ve spotřebním financování s Moneta Money Bank za dohodnutých podmínek je opodstatněné. Cílem je vytvořit lídra na trhu retailového bankovnictví v České republice a zvýšit tak hodnotu pro všechny akcionáře Monety,“ uvádí mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

Se svým bezmála třicetiprocentním podílem má PPF v Monetě významnou pozici. „Nebudou z toho chtít vycouvat. Pokud se ovšem transakce přesto v červnu neodhlasuje, může PPF zatraktivnit parametry transakce,“ dodává Pfeiler.