KB se stále soudí s Barakem Alonem

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Ani po šestnácti letech neskončila právní bitva mezi Komerční bankou a rakouskou společností BCL Trading Baraka Alona. V účetní zprávě Komerční banky je uvedeno, že pohledávka vůči BCL Trading byla ke konci minulého roku 1,59 miliardy korun. „V současné době skupina pokračuje ve vymáhání pohledávky ve všech příslušných jurisdikcích,“ uvádí banka v závěrce.

Podle dostupných údajů probíhaly v minulosti spory před rakouskými, anglickými nebo irskými soudy s celou řadou společností. „Vzhledem k tomu, že jde o dosud neukončený spor, ponecháme otázky bez odpovědi,“ uvedl Pavel Zúbek z Komerční banky.

Podivné obchody tehdejší polostátní banky s Alonem vyvolaly před šestnácti lety skandál. Banka totiž přišla o miliardy a musela vytvořit na obchody rezervy a opravné položky ve výši 8,4 miliardy korun. Komerční banka i kvůli těmto obchodům vykázala v roce 1999 gigantickou ztrátu ve výši 9,2 miliardy korun. Kvůli skandálu ohledně obchodů s Alonem odstoupilo v té době celé vedení banky.

Transakce představovaly bankovní záruky, akreditivy (závazek banky zaplatit při předložení příslušných dokladů) a devizové obchody. Problém byl ovšem v tom, že například k prodejům zemědělských produktů z Ruska a Ukrajiny reálně nikdy nedošlo. Předložené faktury a skladištní listy byly totiž v řetězci firem falešné. V roce 2002 ostatně Komerční banka vysoudila kvůli účasti na podvodném řetězci sto milionů dolarů (přes tři miliardy korun) na firmě Stone & Rolls u britského soudu.

Od roku 1999 se však pohledávky vůči Alonovi výrazně snížily na loňských 1,59 miliardy. Důvodem bylo kromě vysouzených peněz také vypršení akreditivů a splacení části odepsaných pohledávek.

Podvod století jde k soudu, ale kde je Barak Alon?