Komerční bance loni stoupl čistý zisk na 13 miliard

Centrála Komerční banky v Praze

Centrála Komerční banky v Praze Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Komerční bance (KB) loni meziročně stoupl čistý zisk připadající akcionářům o 3,6 procenta na 12,985 miliardy korun. Po propadu zisku o desetinu v roce 2013 se tak banka vrátila k růstu. Objem úvěrů poskytnutých klientům loni vzrostl o 4,5 procenta na 513,4 miliardy, a poprvé tak překonal hranici půl bilionu. Banka navrhuje vyplatit dividendu 310 korun na akcii, tedy 91 procent z konsolidovaného čistého zisku.

Jak nárůst zisku, tak navrhovaná dividenda překonaly odhady analytiků. Odborníci očekávali růst menší než procento na 12,65 miliardy korun a dividendu 300 korun na akcii. „KB ukázala investorům velmi vlídnou a usměvavou tvář. Je vítězem české výsledkové sezony a v tuto chvíli si lze ztěžko představit, že ji jiný titul překoná. Návrh dividendy představuje nyní šest procent dividendového hrubého výnosu k aktuálnímu kurzu akcií na pražské burze,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

„V roce 2014 jsme dosáhli vynikajících obchodních výsledků. Obchodní úspěch nám pomohl ochránit naši ziskovost v kontextu extrémně nízkých úrokových sazeb, utlumené poptávky po úvěrech a zvyšující se regulatorní zátěže,“ komentoval výsledky generální ředitel KB Albert Le Dirac’h.

Představenstvo banky se rozhodlo navrhnout dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 11,78 miliardy korun, což představuje 91 procent z konsolidovaného čistého zisku a 310 korun na jednu akcii KB. Před rokem činila dividenda 230 korun na akcii, když čistý zisk za rok 2013 meziročně klesl o 10,2 procenta na 12,528 miliardy.

Akcie rostly

Provozní hospodářský výsledek KB by měl v letošním roce zůstat zhruba stejný jako v roce 2014, řekl ČTK správní ředitel Pavel Čejka. Výnosy očekává stabilní či mírně klesající, náklady by měly zůstat podobné jako loni. U rizikových nákladů podnikového úvěrování podle něho zřejmě letos dojde k mírnému nárůstu. „Provozní výsledek bude mezi nulou a minus jedním procentem, u čistého zisku bude záležet na tom, jak dopadnou rizikové náklady,“ uvedl Čejka.

V reakci na zveřejněné výsledky po zahájení obchodování na pražské burze prudce stoupla cena akcií KB. Proti středečnímu závěru podražily před 15:00 o více než pět procent k úrovni blízko 5400 korun.

Akcie Komerční bankyAkcie Komerční banky|E15

Celkové konsolidované výnosy skupiny KB v roce 2014 mírně poklesly, a to o 0,7 procenta na 30,7 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy stouply o jedno procento díky nárůstu objemu depozit a úvěrů i přes pokračující pokles tržních úrokových sazeb. Výnosy z poplatků a provizí se snížily o 4,6 procenta na 6,8 miliardy a zisk z finančních operací meziročně klesl o 4,2 procenta.

V loňském roce pokračoval nárůst aktiv klientů spravovaných skupinou KB. Objem vkladů klientů stoupl o osm procent na 676,1 miliardy korun. Objem prostředků v podílových fondech se zvýšil o 21 procent, v penzijním spoření o 13 procent a technické rezervy v životním pojištění narostly o 23 procent.

Finanční ředitel KB Libor Löfler očekává, že objem půjček banky v letošním roce stoupne o pět až šest procent, naopak růst vkladů by se měl snížit na tři procenta. Provozní výnosy KB loni meziročně klesly o 0,7 procenta na 30,7 miliardy korun, provozní náklady se snížily o 0,9 procenta na 13 miliard korun. Z toho personální náklady stouply o 0,4 procenta na 6,8 miliardy korun, když průměrný počet zaměstnanců klesl o procento na 8525.

Jedna z největších bankovních skupin v ČR
KB patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Podle dnešních informací celá skupina obsluhovala ke konci loňského roku 2,5 milionu klientů, stejně jako koncem roku 2013. Samotná Komerční banka měla 1,6 milionu klientů, meziročně 2,3 procenta více, a k dispozici jim bylo 398 poboček a 754 bankomatů. Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Société Générale je druhou největší bankou ve Francii, její čistý zisk za rok 2013 činil 2,18 miliardy eur.