Hospodaření velkých bank se odrazilo ode dna

Pobočka ČSOB v Praze

Pobočka ČSOB v Praze Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Třetí největší banka v loňském roce vydělala téměř 13 miliard korun, meziročně o 3,6 procenta. Největší finanční tuzemský ústav - ČSOB - zaostal za očekáváním, když vykázal zisk 13,6 miliardy korun. To je zhruba o sto milionů méně než předrokem. Výsledky dvou ze tří největších bank ukazují, že bankám se podařilo zastavit trend klesajících zisků. Všem tuzemských bankám loni celkový zisk narostl o zhruba 2,3 procenta na 62,8 miliardy korun.

To se děje především za cenu pokračujícího osekávání nákladalů a zvyšování objemů prodejů za cenu nižších marží. “S klesajícími maržemi jsme se vyrovnali zvýšením objemů,” prohlásil Albert Le Dirac’h, generální ředitel Komerční Banky.

Banky mají problém s reinvesticí přebytečných vkladů. Tradičně přebytečnou likviditu investovaly do státních dluhopisů, v současné době ale i desetileté české vládní obligace nesou výnos půl procenta ročně. To dokládá růst čistých úrokových výnosů o pouhé jedno procento na 21,4 miliardy korun u Komerční banky a o procento na 22,9 miliardy u ČSOB. „Silný růst obchodních objemů napříč všemi segmenty nám pomohl zvýšit čistý úrokový výnos, a to i v prostředí nízkých úrokových sazeb,“ uvedl Jiří Vévoda, finanční ředitel ČSOB.

Potěšení akcionáři
Komerční banka velmi potěšila své investory navrhovanou dividendou. Plánuje vyplatit 310 korun za akcii, to představuje 6,5 procenta dividendový poměr k aktuální ceně akcií Komerční banky na pražské burze. Analytici očekávali dividendu tři sta korun. Celkem na dividendách Komerční banka vyplatí 11 miliardy korun. To je 91 procent z čistého konsolidovaného zisku. Loni banka indikovala, že zvýší dividendu až ke sto procentům čistého zisku.

Vklady klientů v Komerční bance v loňském roce vzrostly o 8,2 procenta. “Příliv depozit byl přeměněn v úvěry,” říká Libor Löfler, finanční ředitel Komerční banky. Celkové úvěry ale rostly jen o 4,5 procenta. Banka si však libuje, že podíl špatných úvěrů, takzvaných NPL, nadále klesá a v posledním čtvrtletí se dostala na 3,9 procenta. Výsledky ČSOB svědčí o opačném trendu. Vklady ji narostly o pět procenty, úvěry ale o devět procent. Ani to ale ČSOB nepřetavila do vyššího zisku.

To by se mělo letos změnit. Löfler letos vlivem oživující ekonomiky očekává zvýšení zájmu o spotřebitelské úvěry ze strany domácností a zvýšit by se měl zájem o úvěry také mezi firmami. Naopak by se domácnosti by měly své úspory přesouvat z bankovních účtů do investičního pojištění či podílových fondů.