Komerční banka hlásí pokles čistého zisku o téměř 25 procent

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Komerční banka, pobočka U Průhonu
2
Fotogalerie

Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 24,9 procenta na dvě miliardy korun. Celkové výnosy byly v prvních třech měsících nižší o 5,3 procenta, dosáhly 7,4 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 1,5 procenta na 4,3 miliardy korun. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, zveřejnila neauditované konsolidované výsledky na svém webu.

„Navzdory zjevným dopadům pandemického prostředí jsou celkové výsledky Komerční banky za první čtvrtletí uspokojivé a některé oblasti, jako je poskytování úvěrů na bydlení, nebo služby klientům v oblasti dluhových kapitálových trhů, překročily očekávání,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Jan Juchelka.

„Čistý zisk významně překonal analytické odhady,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Čisté úrokové výnosy klesaly, jelikož slušné tempo expanze úvěrového portfolia nedokázalo vykompenzovat snížení úrokových marží, dodal. Jako pozitivní vnímá to, že banka dokázala meziročně uspořit provozní náklady. Komerční banka letos očekává výrazně nižší náklady rizika ve srovnání s rokem 2020, což podle něj souvisí s optimističtějším makroekonomickým výhledem pro rok 2021. Akcie banky před 09:30 na pražské burze rostly o 0,8 procenta na 665 korun.

Úvěry klientům se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 694,7 miliardy korun. Půjčky na bydlení poskytované Komerční bankou a její stavební spořitelnou Modrá pyramida stouply o 8,7 procenta. Z toho objem hypoték KB narostl o 7,2 procenta na 248,7 miliardy korun a Modrá pyramida vykázala růst portfolia o 14,9 procenta na 66,1 miliardy korun. Naproti tomu objem spotřebitelských úvěrů se snížil o 1,8 procenta na 38,4 miliardy korun. Objem úvěrů podnikům a jiným subjektům vzrostl meziročně o 0,6 procenta na 341,5 miliardy korun.

Vklady klientů stouply o 10,1 procenta na 985,7 miliardy korun. Vklady občanů v KB se zvýšily meziročně o 15,7 procenta na 339,4 miliardy korun. Depozita v Modré pyramidě se snížila o půl procenta na 60,5 miliardy korun. Vklady korporátních a podnikatelských klientů vzrostly o 7,5 procenta na 568,3 miliardy korun.

Pokles provozních výnosů byl podle banky způsoben snížením úrokových příjmů, v důsledku výrazného meziročního poklesu tržních úrokových sazeb v souvislosti s ekonomickými dopady pandemické krize, včetně snížení základní měnově politické sazby ČNB z 2,25 procenta na 0,25 procenta mezi březnem a květnem 2020. Čisté úrokové výnosy se snížily o 14,4 procenta na pět miliard korun, čisté poplatky a provize stouply o 1,6 procenta na téměř 1,4 miliardy korun a čistý výsledek z finančních operací ve výši jedné miliardy korun byl meziročně vyšší o 70,1 procenta s tím, jak volatilita na trzích a emise dluhových nástrojů zvedaly poptávku klientů po zajištění finančních rizik, uvedla banka.

Provozní náklady klesly i přesto, že náklady na příspěvky do Fondu pro řešení krize a Fondu pojištění vkladů stouply o 7,1 procenta. Osobní náklady byly nižší o šest procent, dosáhly 1,8 miliardy korun, když průměrný počet zaměstnanců klesl o 4,3 procenta na 7820.

Konsolidovaný regulatorní kapitál pro výpočet kapitálové přiměřenosti ke konci března dosahoval 100,5 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost činila 22,5 procenta. Poměr úvěrů a depozit byl ve výši 68,9 procenta.

Výroční valná hromada KB, která se konala v dubu, v souladu s pokyny České národní banky opět souhlasila s převodem celého zisku roku 2020 na účet nerozděleného zisku minulých let. Představenstvo je připraveno ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku svolat mimořádnou valnou hromadu, která rozhodne o rozdělení dividend v objemu schváleném regulátorem.

Banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,35 procenta.