Lee Louda zůstává insolvenčním správcem Arca Investments

Lee Louda, insolvenční správce

Lee Louda, insolvenční správce Zdroj: E15 Michael Tomeš

Lee Louda
Lee Louda, insolvenční správce
Lee Louda, insolvenční správce
Lee Louda, insolvenční správce
Lee Louda, insolvenční správce
9
Fotogalerie

Insolvenčním správcem Arca Investments zůstává Lee Louda. Někteří věřitelé na středeční schůzi požadovali jeho odvolání, většina věřitelů ale hlasovala pro jeho setrvání ve funkci. Někteří z věřitelů již před schůzí, která trvala od úterý do středy, avizovali, že budou usilovat o výměnu Loudy. Ten jejich argumenty pro odvolání i jakékoliv pochybení odmítal. Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení s Arca Investments v polovině května.

Ve středu schůze věřitelů také odhlasovala, že úpadek společnosti Arca Investments bude řešen reorganizací, nikoli konkurzem. Zároveň bude mít Arca přednostní právo sestavit reorganizační plán. Arca následně informovala o tom, že připravila v součinnosti s prozatímním věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let.

Věřitelé ve středu také schválili, že věřitelský výbor Arca Investments bude mít šest členů. Jeden bude zastupovat zajištěného věřitele, kterým je J&T Banka. Další, Caleson Debt Solution, byl zvolen na návrh J&T Banky. Další čtyři členové budou zastupovat nezajištěné věřitele, a to Spolek AVEA – Aktivní věřitelé Arca, Traficon Advisors, zastoupení společností Traficon inkasní, Real Controls a Spojené kartáčovny.

V úterý byly na přezkumné řízení ohledně pohledávek věřitelů Arca Investments zařazené pohledávky věřitelů zhruba za 16,2 miliardy korun. Z toho byly přiznány pohledávky za 15,7 miliardy korun a popřeny za 515 milionů korun. Část pohledávek se neposuzovala, a stane se tak zřejmě na dalších přezkumných jednáních. Celkem byly do insolvence přihlášené pohledávky za zhruba 23 miliard korun.