Lék na rakovinu vydělal za den miliardu dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Životní obchod se podařil manažerům zámořského hedgeového fondu Adage Capital Management. Během jediného obchodního dne dokázali na jediné emisi vydělat bez pár centů miliardu dolarů.

Šťastnou hvězdou spekulantského tandemu Philla Grosse a Roberta Atchinsona se staly akcie firmy Puma Biotechnology. Její inženýři totiž po letech nákladného vývoje oznámili v tomto týdnu výrazný pokrok v léčbě rakoviny prsu. Úspěch katapultoval akcie firmy na středečním parketu o 283 procent vzhůru.

Fond rozehrál investiční vabank s akciemi Puma Biotechnology přede dvěma lety. Firma tehdy krom nadšení a erudice vývojářů neměla zhola nic. Spekulanti z Adage tehdy nákupem akcií nalili do firmy 80 milionů dolarů a čekali na zázrak. Ten nastal až nyní, když Puma oznámila, že přípravek Neratinib prokázal v klinických testech svou schopnost o třetinu zvýšit pravděpodobnost přežití nemocných žen.

Puma Technology je příslib do budoucna, prozatím generuje ztráty

Hodnota farmaceutických akcií je nicméně zatím kryta pouhým příslibem věcí příštích. Puma za svou čtyřletou existenci zatím nevydělala ani cent, naopak generovala obří ztráty. Projekt dokázal spolykat za dva roky přes 180 milionů dolarů.

Puma Biotechnology děsí svým účetnictvím, kde vykazuje v průměru čtyřicetiprocentní roční ztrátu z investovaných peněz. Společnost neohromí ani majetkem. Z 233 dolarů aktuální ceny akcie totiž tvoří pouhá dvě procenta.

Na peníze si přijdou i americké univerzity

Šestý smysl manažerů Adage ocení i široká veřejnost. Fond totiž mimo jiné spravuje i prostředky řady amerických univerzit a nadací. Souvisí to s minulostí obou zakladatelů Adage, Gross i Atchinson totiž dříve působili jako manažeři peněz získaných z darů a dotací na Harvardské univerzitě. Za školní peníze tehdy koupili balík akcií za pět miliard dolarů, rok co rok přitom překonávali výkon trhu v průměru o více než čtyři procenta.

Podle expertů na nákup akcií Puma Biotechnology stále není pozdě. V průměru totiž podle dat agentury Bloomberg věštili experti ještě před oznámením firmy roční cenu titulu kolem 306 dolarů. Investorům tak nabízejí takřka třetinový růstový potenciál.

Podle analytiků Citi se Puma může vbrzku stát předmětem akvizice některýcm ze zvučných jmen farmaceutického světa.