Letitý soudní spor srazil finanční ústav Sberbank do ztráty

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Bankovní dům Sberbank prodělal za prvních devět měsíců 3,4 milionu korun, přestože se bance daří, když se zvyšují vklady klientů, úvěry i výnosy. Sberbank letos hodně investovala do rozšíření poboček, informačních technologií a bankovních produktů, ale rozhodující důvod ztráty je jiný.

„Druhým faktorem je nepříznivé rozhodnutí soudu, na jehož základě musí banka zaplatit náhradu škody ve výši asi 130 milionů korun u případu z roku 2006, který zbyl po Volksbank,“ uvádí ředitel komunikace Sberbank Radim Kovács.

Banka sice vyhrála spor u soudu první instance, ale odvolací soud nyní dal za pravdu protistraně. Soudní rozepře se týká toho, že v roce 2002 banka (tehdy Volksbank) vyplatila z účtu dlužníka na základě doručeného pravomocného exekučního příkazu peníze věřiteli.

Výsledky SberbankVýsledky Sberbank | E15

„Odvolací soud však překvapivě konstatoval, že banka k tomu nebyla oprávněna, což si měla sama zjistit při přezkoumání exekučního příkazu a příkaz nevykonat,“ říká Kovács a dodává: „Banka si samozřejmě důsledně ověřovala, že je exekuční příkaz pravý.“ Bližší podrobnosti ohledně toho, s kým se banka soudí a kdo byl dlužníkem, s odkazem na probíhající spor neuvedl.

S verdiktem soudu ale není Sberbank spokojena. „Banka podala dovolání k Nejvyššímu soudu a případně bude požadovat odškodnění od státu,“ dodává Kovács. I přes obrovský zásek do hospodaření, očekává Sberbank za celý rok zisk. Česká banka patří do skupiny ruského bankovního hegemona Sberbank, který řídí German Gref, bývalý ministr pro ekonomický rozvoj a obchod.