Londýn možná přijde o dohled nad klíčovou sazbou LIBOR

Barclays

Barclays Zdroj: profimedia.cz

Londýn by mohl přijít o dohled nad klíčovou mezibankovní sazbou LIBOR, která se loni ocitla v centru skandálu kvůli údajné manipulaci. Evropská unie totiž navrhuje, aby na Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbu, jak zní plný název sazby LIBOR, dohlížel evropský regulátor v Paříži. Vyplývá to z návrhu Evropské komise (EK), z nějž citoval ekonomický deník Financial Times.

Sazby LIBOR a evropské referenční sazby Euribor jsou klíčovými indikátory vývoje většiny úrokových sazeb. Ovlivňují trh úvěrových nástrojů včetně hypoték v řádu bilionů dolarů. Výši sazby LIBOR určuje britská bankovní asociace na základě dat od členských bank. Ty uvádějí, za jak vysoké úroky si mezi sebou půjčují peníze.

Brusel podle FT chce, aby regulátoři dohlíželi nad všemi zveřejňovanými referenčními ukazateli, které se používají pro finanční nástroje či kontrakty obchodované na trzích. Jde o stovky měřítek, které se týkají také třeba většiny komodit.

Na drtivou většinu správců těchto indikátorů by podle návrhu měly dohlížet domovské státy. „Klíčové unijní ukazatele“, jako LIBOR nebo Euribor, ale mají být pod přímým dohledem Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA) v Paříži. EU se domnívá, že z hlediska zvládání rizika, které je s těmito ukazateli spojeno, by dohled národních regulátorů nebyl účinný.

Návrh by měl být zveřejněn v létě. Podle FT ale nelze vyloučit, že v Evropském parlamentu by se o něm mohlo hlasovat až po volbách na jaře příštího roku.

Vyšetřování úřadů v USA a v Evropě ukázalo, že velké světové banky v letech kolem finanční krize systematicky a s mlčenlivým souhlasem vlád a centrálních bank předkládaly data pro výpočet sazby LIBOR na nižších úrovních, než za jaké si byly schopny půjčovat. V době finanční paniky totiž chtěly předejít problémům.