Londýnský soud osvobodil makléře obviněné z manipulací s LIBOR

Londýnské panorama

Londýnské panorama Zdroj: Joe D via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Porota londýnského soudu zprostila viny skupinu makléřů, obviněných ze spolčení s odsouzeným obchodníkem Tomem Hayesem. Ten byl loni v srpnu odsouzen na 14 let za manipulaci s klíčovou úrokovou mezibankovní sazbou LIBOR a stal se prvním odsouzeným v rámci celého skandálu.

Pět bývalých makléřů firem ICAP, RP a Tullett Prebon bylo zproštěno viny zcela a jeden makléř ICAP v jednom bodě obžaloby; druhý bod u něj bude porota ještě zvažovat. Je tak takřka u konce dosud nejdelší soud v případu manipulace s klíčovými sazbami.

Vyšetřovatelé obvinili šest makléřů, že spolupracovali s Hayesem a přesvědčovali své klienty, aby se podíleli na úpravě sazeb. Obhájci označovali obviněné za obětní beránky špatně organizovaného systému, nad nímž nebyl řádný dohled. Poukazovali také na to, že regulační orgány i politici věděli, že banky rutinně stanovují sazby LIBOR tak, aby to vyhovovalo jejich komerčním zájmům.

Bývalého zaměstnance americké banky Citigroup a švýcarské UBS Hayese loni v srpnu porota shledala vinným ve všech osmi bodech obžaloby. Vyšetřovatelé po celém světě z podobných manipulací obvinili 21 lidí a několik velkých světových bank a makléřských firem už na pokutách a vyrovnáních zaplatilo celkem asi devět miliard dolarů (224 miliard korun).

"Prasklo to" v průběhu krize

Rozsáhlé manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo v roce 2012. Velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy. Nedostatečné kontroly nad stanovováním sazby LIBOR a dalších referenčních sazeb v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro svůj osobní prospěch.

LIBOR je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí v řádu stovek bilionů dolarů. Vytvářela ji denně Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. Pod vlivem skandálu však úřady předloni rozhodly, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.