Manipulace s anonymními akciemi se ztíží, vlastnictví ale stále půjde skrýt

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Neomezené nakládání s akciemi na majitele končí. Firmy, které tuto formu akcií zvolí, je budou muset zapsat do centrálního depozitáře nebo uložit v listinné podobě u bank. Počítá s tím návrh ministerstva spravedlnosti, který dnes schválila vláda. Obě varianty regulace anonymních akcií zajistí možnost identifikovat jejich vlastníka, kterou budou moci využívat policisté, státní zástupci a soudci. Přístupné budou rovněž zadavatelům veřejných zakázek.

„Zrušení anonymních akcií je krok důležitý, ale určitě v boji s korupcí ne tak zásadní, jak se někdy prezentuje. Neřeší totiž možnosti, které komplikované vlastnické struktury firem skýtají,“ řekla vicepremiérka Karolína Peake. Za stejně důležitou považuje dohodu, že spolu s rezorty pro místní rozvoj a spravedlnosti do konce roku připraví další návrh opatření na rozkrývání vlastnické struktury společností, které se ucházejí o peníze z veřejných rozpočtů.

Ani podle právníků není zrušení anonymních akcií samospasitelné. Podle nich jde spíše o další z řady dílčích komplikací pro korupční jednání než skutečné řešení a zvýšení transparentnosti. „Nadále existuje celá řada způsobů, jak skutečnou vlastnickou strukturu zakrýt. Typicky například založením české společnosti, jejímž jediným akcionářem bude zahraniční společnost se sídlem v zemi, kde akcie na majitele povoleny jsou a budou,“ řekl advokát Pavel Dudák. Další možností je správa akcií vlastním jménem na cizí účet nebo založení společnosti s nastrčenými bílými koňmi.

V současné době si mohou společnosti vybrat, zda chtějí vydat své akcie na jméno či anonymně na majitele. Podle ministerstva spravedlnosti toho však lze využít například k praní špinavých peněz. „Listinné akcie na majitele mohou být prostředkem, který umožňuje snadné, nízkonákladové a v podstatě neodhalitelné provádění korupčních jednání,“ uvádí úřad Jiřího Pospíšila (ODS) v důvodové zprávě. Akcie by proto podle návrhu měly firmy buď zaknihovat - tedy zapsat do registru vedeného burzou cenných papírů, nebo imobilizovat - tedy uložit u finančních ústavů.

Přísněji chce ministerstvo upravit také vlastnictví listinných akcií na jméno. Nyní jsou totiž akcionáři zapsáni pouze v seznamu vedeném společností. Seznam pak nemusí být vždy důvěryhodný. Úřad proto navrhuje zavést pro vlastníky těchto akcií povinnost nechat si posílat dividendy na bankovní účet v Evropské unii nebo v některém státu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.