MasterCard kupuje experta na čtení blockchainu. Zabrání tak nejen finančním podvodům

MasterCard dosud nabízel karty umožňující transakce v kryptoměnách, ale jen mimo svoji síť.

MasterCard dosud nabízel karty umožňující transakce v kryptoměnách, ale jen mimo svoji síť. Zdroj: reuters

V červenci MasterCard oznámil, že otevře svoji platební síť vybraným kryptoměnám již letos.
MasterCard dosud nabízel karty umožňující transakce v kryptoměnách, ale jen mimo svoji síť.
3
Fotogalerie

Platební kolos MasterCard oznámil akvizici kalifornské společnosti CipherTrace, lídra v kryptobezpečnosti. Slibuje si od toho „podstatné rozšíření svých možností v oblasti digitálních aktiv“, ale získá i cenná data o chování celého ekosystému kryptoměn.  Podmínky a hodnota obchodu nebyly zveřejněny, proces by měl být dokončen do konce roku.

„S rychlým růstem trhu digitálních aktiv vyvstává potřeba zajistit jeho důvěryhodnost a bezpečnost. Spoluprací MasterCardu a CipherTrace toho chceme dosáhnout,“ prohlásil ředitel pro kybernetická řešení MasterCardu Ajay Bhalla. 

V červenci společnost oznámila, že otevře svoji platební síť vybraným kryptoměnám již letos. Doposud nabízela karty umožňující transakce v kryptoměnách, ale jen mimo svoji síť. Reaguje tak na trend v odvětví, ve kterém konkurenční platební obr Visa informoval, že klienti prostřednictvím jeho kryptokart utratili více než miliardu dolarů.

CipherTrace se specializuje na forenzní analýzu blockchainů více než devíti set kryptoměn. Možnost anonymního držení většiny digitálních aktiv je učinila atraktivní pro černý trh a různé podvodníky, kteří se jejich prostřednictvím snaží například prát špinavé peníze. Každá transakce je však obvykle zaznamenána na neměnném blockchainu a zanechává viditelnou stopu pro výzkumníky.

CipherTrace uvádí, že jeho software pomáhá společnostem „zlepšovat možnosti v oblasti zabezpečení a odhalování podvodů u programů souvisejících s kryptoměnami“. V současnosti poskytuje služby sto padesáti klientům, mezi které patří banky, burzy a další finanční instituce.

CipherTrace má však v analýze blockchainů zatím menší vliv než například konkurenti Chainalysis nebo Elliptic. Přesto je částečně financován Ministerstvem vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických.

„Digitální aktiva mají potenciál transformovat celá odvětví od každodenních činností, jako je vyplácení mezd, až po finanční situaci rozvíjejících se ekonomik. Ty se tak mohou stát inkluzivnějšími a efektivnějšími,“ podtrhuje důležitost akvizice Bhalla.