Mastercard přestane vydávat karty s magnetickým proužkem. Francie bojuje s požáry

Americký vydavatel platebních karet Mastercard chce do roku 2033 přestat vydávat karty s magnetickým proužkem. Ty mají plně nahradit čipové a biometrické karty.

Americký vydavatel platebních karet Mastercard chce do roku 2033 přestat vydávat karty s magnetickým proužkem. Ty mají plně nahradit čipové a biometrické karty. Zdroj: e15.cz

Radikální hnutí Tálibán, které po 20 letech opět ovládlo Afghánistán, se zavázalo dodržovat ženská práva a vybudovat legitimní vládu. Nepřátelům se prý mstít nechce. Některé zprávy ze země to však vyvracejí.
Jižní Francie také bojuje s rozsáhlými požáry. Prezident Macron (na snímku) se kvůli tomu včera sešel s tamními úředníky.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Tálibán se nechce mstít 

Představitelé radikálního hnutí Tálibán, které ovládlo většinu území Afghánistánu, v úterý slíbili, že se nebudou nikomu mstít. Chtějí sestavit legitimní vládu a zachovat práva žen. Ty se podle mluvčího Tálibánu Zabíhulláha Mudžáhida budou moci dále zapojovat do vzdělávání a dalších oblastí života, nicméně v mezích islámského práva šaría. Už nyní se však objevují zprávy ze země, které hovoří o vynucených manželstvích a příkazům pro muže, aby si povinně nechali narůst plnovous. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznámil, že Evropská unie pomůže sousedům Afghánistánu se zvládáním očekávané migrační vlny. Prezident USA Joe Biden a britský premiér Boris Johnson chtějí kvůli situaci na Blízkém východě uspořádat mimořádnou schůzku skupiny G7.

Dění v Afghánistánu sledujeme ONLINE>>>

Požáry zasáhly i Francii a Španělsko

Jižní Francie a španělská provincie Ávila se přidaly k regionům, které bojují s rozsáhlými požáry. Podle odborníků je způsobila kombinace vysokých letních teplot, sucha a silných větrů. Jen ve Francii již shořelo pět tisíc hektarů půdy a nejméně deset tisíc obyvatel muselo být evakuováno. Do likvidace ohně se zapojilo devět stovek hasičů. Nejpostiženější je oblast kolem oblíbeného turistického města Saint-Tropez. Francouzský prezident Emmanuel Macron, který na jihu Francie zrovna tráví svou dovolenou, se včera kvůli požárům sešel s tamními úředníky a ministrem vnitra Géraldem Darmaninem.  

Z trhů a burz 

Americké indexy se propadly, evropské uzavřely smíšeně

Burzy ve Spojených státech skončily za úterý v minusu. Investory ovlivnila zejména zpráva, že maloobchodní tržby v USA v červenci klesly o 1,1 procenta. Hospodářské oživení v zemi tak probíhá pomaleji, než se čekalo. Dow Jonesův index přišel o 0,79 procenta. Širší S&P 500 odevzdal 0,71 procenta a Nasdaq Composite se snížil o 0,93 procenta. Evropské akcie se včera na směru neshodly. Dařilo se především farmaceutickým firmám, naopak cenné papíry automobilek převážně zlevňovaly. Celoevropský STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,07 procenta. Britský FTSE 100 zpevnil o 0,38 procenta. Německý DAX však o 0,02 procenta oslabil a ve ztrátě skončil i francouzský CAC 40 (–0,28 procenta).     

Mastercard přechází na čipy

Vydavatel platebních karet Mastercard přestane od roku 2033 vydávat karty s magnetickým proužkem. Ty budou do té doby zcela nahrazeny čipovými a biometrickými kartami. Americká společnost je přesvědčena, že tyto modernější technologie jsou bezpečnější. Zároveň chce být první platební sítí na světě, která definitivně přestane karty s magnetickými proužky používat. Firmy mají podle Mastercardu nyní čas, aby se na změnu připravily. Karty s magnetickými proužky se používají již od šedesátých let minulého století. V posledních letech je však vytlačují bezkontaktní platby, ať už pomocí karty, či chytrého telefonu.      

Tweet dne

„Aplikovat si vakcíny, které byly schváleny příslušnými úřady, je projevem lásky.“ 

Hlava katolické církve papež František vyzval všechny věřící, aby se nechali naočkovat proti koronaviru.  

Stane se dnes

  • Německo očekává přílet první skupiny evakuovaných Afghánců, kteří ve vlasti pracovali v německých službách. Německá vláda také zvažuje, že by do Afghánistánu vyslala až 600 vojáků, kteří mají pomoci uprchlíkům.
  • Spolková kancléřka Angela Merkelová má jednat se zástupci automobilového průmyslu a odbory o budoucnosti odvětví.
  • Ministři vnitra unijních zemí budou debatovat o tom, jak zastavit nelegální migraci z Běloruska do pobaltských republik. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Evropské unii za červenec.
  • Své hospodářské výsledky za první pololetí oznámí rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group, která působí také v Česku a s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze.