Mexiko si půjčilo eura na sto let

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Evropským investorům včetně několika generací jejich potomků je určena nejnovější nabídka mexické vlády. Země si přišla pro peníze na opačný břeh Atlantiku a vydala dluhopisy za půldruhé miliardy eur splatné až v roce 2115.

Mexiko se stalo historicky první zemí, která investorům nabídla eurobondy s tak dlouhou splatností. Kombinací eura a extrémního horizontu půjčky Mexiko podstatně ušetří.

Mexická vláda věřitelům po následujících sto let přislíbila vyplácet úrok 4,2 procenta ročně. Za půjčku zemi na třicet let přitom investoři v současnosti požadují úrok 6,3 procenta, tedy o polovinu více. Mexiko už má dvě emise stoletých bondů v zahraničních měnách za sebou. Před pěti lety nabídla země investorům dolarovou emisi s úrokem 6,1 procenta, loni následovala emise v britských librách, která zájemcům vynáší 5,3 procenta ročně.

„Zájem o dlouhodobé bondy mezi investory díky kvantitativnímu uvolňování Evropské centrální banky výrazně vzrostl,“ uvádí obchodník z londýnské brokerské firmy GMSA Angelo Rossetto. Stoleté eurobondy přesto zůstávají raritou. Doposud je nabídly jen privátní hráči, na trhu se obchodují staleté papíry francouzské energetické firmy GDF Suez nebo bondy německé farmaceutické skupiny Bayer.

Mexiko není jedinou přespolní zemí, kterou lákají půjčky v Evropě. Vlády a firmy z rozvíjejících se zemí mimo Evropu vydaly na starém kontinentu jen během prvního čtvrtletí letošního roku podle dat agentury Bloomberg dluhopisy za 20 miliard eur, šlo tak o druhý nejrušnější kvartál za uplynulou dekádu.