Mezi daňové ráje se nově prosazují i Gibraltar nebo Emiráty

Ilustrační foto, daňový ráj

Ilustrační foto, daňový ráj

Ze statistik České kapitálové informační agentury (ČEKIA) vyplývá, že zájem o daňové ráje mezi tuzemskými podnikateli stabilně roste. Za poslední tři roky jde o přibližně desetiprocentní nárůst počtu firem kontrolovaných z daňových rájů. K důvodům tohoto trendu patří málo stabilní podnikatelské prostředí v České republice, nízké daně a často také touha vlastníků po anonymitě.

Z hlediska jednotlivých zemí byl největší zájem v loňském roce o Kypr, USA a Seychely. V poslední době se však do hledáčku tuzemských podnikatelů dostaly i další země. To potvrzuje i obchodní ředitel společnosti SMART Companies Filip Reinoso: „V letošním roce zaznamenáváme velký zájem o přesun sídla do Spojených arabských emirátů pro konformitu spojenou se zajištěním anonymity vlastnictví, kdy nelze fakticky zjistit, kdo je skutečným vlastníkem offshorové společnosti a také pro nepochybnou prestiž společnosti se sídlem na arabském poloostrově. Také Gibraltar je čím dál atraktivnější - patří do EU, přitom jsou gibraltarské společnosti minimálně daňově zatíženy.

Počet firem s vlastníkem z daňového rájePočet firem s vlastníkem z daňového ráje

Se zrušením akcií na doručitele (tedy tzv. anonymních akcií) se očekává vyšší zájem o zajištění anonymity prostřednictvím zahraničních společností. Informace o vlastnících se budou evidovat, což nemusí řadě vlastníků vyhovovat. „Jednoduchý způsob, jak si i nadále zachovat anonymitu skutečných vlastníků, představuje pořízení offshore společnosti, jež akcie společnosti nabude a stane se tak novým akcionářem. Daná společnost tak splní zákonem stanovené podmínky, zároveň si skutečný vlastník zachová anonymitu - ze zaknihovaných nebo imobilizovaných akcií bude zřejmé pouze to, že akcionářem společnosti je zahraniční subjekt,“ doplňuje Jana Babůrková ze SMART Companies.

Více čtěte:

Ilona Švihlíková: Plať daně, kde máš zisky. Matku si měj třeba ve vesmíru

Kypřané musí doložit, že neperou peníze

Daňové ráje táhnou, počet firem ovládaných ze zahraničí opět stoupl

Daňové ráje už pro firmy nejsou, co bývaly