Moneta sází na internetové bankovnictví. Zavře tři desítky poboček

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta pobočka
3
Fotogalerie

Moneta Money Bank, čtvrtá největší tuzemská banka podle počtu klientů, postupně zavírá 30 ze svých 232 poboček, které ještě před rokem provozovala. Rozhodnutí podle mluvčího banky Jakuba Švestky souvisí s měnícím se chováním klientů, kteří si stále více služeb zařizují přes internet. Napsal to dnes server Aktuálně.cz. Pobočkovou síť v minulosti zmenšily také některé další banky.

Zájem o digitální bankovnictví je masivní, uvedl Švestka. "Meziročně vzrostl počet uživatelů naší Smart Banky na více než dvojnásobek. Na konci loňského roku jsme těchto klientů měli už 187 tisíc," podotkl. Moneta se podle něj chce stát vedoucí bankou ve službách po internetu. Do optimalizace a modernizace pobočkové sítě banka investuje řádově stovky milionů korun, dodal s tím, že její pobočková síť zůstává čtvrtou nejhustší v zemi.

"Loni jsme uzavřeli pět obchodních míst. Šlo o pobočku v Praze, Brně, Polici nad Metují, Českém Dubu a Šternberku. Do konce letošního roku plánujeme ukončit činnost dalších 25 poboček," upřesnil Švestka. Seznam poboček na zrušení Moneta neposkytla s poukazem, že jde o interní informaci a klienti jsou o tomto kroku s předstihem informováni.

Některé pobočky zavírají i další banky. Česká spořitelna, která má z tuzemských bank největší obchodní síť, před dvěma roky zrušila naráz 45 menších poboček. Banka jich má nyní zhruba 560. ČSOB během posledních dvou let ubyla necelá dvacítka poboček a nyní jich provozuje kolem 270. Komerční banka udržuje svou síť s 390 obchodními místy skoro beze změny.

I když se chování klientů výrazně změnilo a značná část lidí si už běžné služby vyřizuje prostřednictvím internetu, z průzkumů vyplývá, že rozsah pobočkové sítě je jedním z důležitých kritérií při výběru banky, napsal server.