Moody's snížila rating osmi řeckým bankám

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes zhoršila úvěrové hodnocení osmi řeckých bank o dva stupně kvůli problémům tamní ekonomiky a poklesu vkladů. Výhled ratingů všech osmi bank zůstává negativní.

Agentura snížila rating finančních ústavů National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece a Attica Bank na stupeň Caa2 z B3. Rating bank Emporiki Bank of Greece a General Bank of Greece klesl na B3 z B1. Finanční trhy podle agentury Reuters snížení těchto ratingů očekávaly.

Řecká vláda se tento týden rozhodla rozšířit úsporná opatření. Snaží se tak přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru, které mají zemi pomoci odvrátit hrozbu platební neschopnosti.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu korun). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu a vyvolává protesty obyvatel Řecka.