Na českou Volksbank dohlíží šíbr z Kazachstánu

Volksbank

Volksbank Zdroj: profimedia.cz

Dozorčí rada české Volksbank, kterou v rámci akvizice mateřské Volksbank International ovládla ruská Sberbank, má dva nové členy dozorčí rady. Dohlížet na Volksbank bude podle zápisu z valné hromady banky nově Konstatin Kolpakov.

Ten před svým příchodem do Sberbank zastával vysoké pozice v kazašském státním aparátu – mimo jiné byl v devadesátých letech ministrem spravedlnosti, byl také zástupcem šéfa kazašské centrální banky či zástupcem šéfa Halyk Bank. Do Sberbank přišel v roce 2008 a stal se šéfem právního oddělení, naposled také řídl operace banky v Kazachstánu.

Do dozorčí rady české Volksbank jde nově také Irina Kremleva, dosavadní zástupkyně šéfa oddělení rizik ruské Sberbank. Kolpakov a Kremleva nahradili dva dosavadní členy dozorčí rady, kteří letos ukončili svůj mandát. Dozorčí rada je šestičlenná, jejím šéfem byl potvrzen Friedhelm Boschert, uvedla mluvčí Volksbank Lucie Hálová.

Největší ruská banka, státní Sberbank, má podle svých dřívějších vyjádření s českou pobočkou Volskbank velké plány. Banka se má stát platformou pro evropskou expanzi. Volksbank čeká přejmenování, pravděpodobně přejme název mateřské Sberbank.