Na Hithitu se za dobu jeho existence vybralo přes sto milionů

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Crowfundingový portál Hithit.cz letos pomohl vybrat 37 milionů korun na 250 projektů. Za pět let existence dosáhla vybraná částka 112 milionů korun. Crowdfunding je způsob financování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce.

Lidé na Hithitu za uplynulých pět let podpořili 832 projektů, celkem přispělo více než 69 tisíc lidí. Nejvíce se dařilo v posledních dvou letech. "Projekty, které úspěšně skončily v roce 2016, vybraly přes 32 milionů, celkem jich bylo 224. Za letošek jsme zatím spustili 471 projektů a doposud uspělo 250 z nich, ty vybraly dohromady už 37 milionů korun," uvedla projektová manažerka Hithit.cz Jana Ecksteinová.

Úspěch na Hithitu se svým projektem zaznamenal například projekt Žít Bezobalu provozující obchody se zbožím, pro které si zákazníci chodí s vlastními obaly.

Letošní rok je podle Ecksteinové také důkazem toho, že přes crowdfunding lze vybrat i velké finanční obnosy. Polovina všech úspěšných projektů nad půl milionu korun se uskutečnila právě letos. Aktuálně běží například kampaň na podporu vzniku celovečerního filmu webového seriálu Tonda Blaník.

Crowdfundingem je možné financovat zajímavé projekty, produkty či vznikající společnosti. Na HitHit má každý projekt na shromáždění požadované částky maximálně 45 dní. Pokud se mu to nepodaří, nedostane nic. Na trhu fungují i další portály pro hromadný výběr peněz pro realizaci nápadů, jako například nakopni.me fundlift.cz či penezdroj.cz.