Nečas s eurem nechvátá. Nejdříve za osm až deset let

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Česko podle premiéra Petra Nečase (ODS) zřejmě nezavede euro dříve než za osm až deset let. Premiér to uvedl ve sněmovně při schvalování nového záchranného fondu eurozóny.

Premiér ve sněmovně vyvracel obavy, že souhlas s dohodou o vytvoření tohoto Evropského stabilizačního mechanismu bude pro ČR znamenat přijetí nějakých finančních závazků.

Debatu o těchto závazcích „budou vést naši následníci za osm, deset let, pokud možná, ve chvíli, kdy se bude přistupovat k eurozóně,“ uvedl Nečas. Čeští vládní politici se zatím určení konkrétnějšího časového horizontu pro nahrazení koruny eurem vyhýbali.

Premiér svým vyjádřením reagoval na vystoupení zástupců dříve vládních Věcí veřejných, kteří přijetí smlouvy v navržené změní odmítli. Argumentovali náklady v řádech stovek miliard korun, které by prý souhlas mohl Česku do budoucna přinést.

Eurem se platí v 17 zemích. Jako poslední ho zavedlo Estonsko. Česko se k přijetí evropské měny zavázalo při vstupu do Evropské unie, termín přijetí eura ale nemá stanoven.