Nechte si stranou hodně peněz, jsou pojistkou proti pádu trhů, radí experti

Video placeholde

Významná část portfolia by teď měla zůstat nezainvestovaná, doporučují správci majetku.

Zejména akcie a dluhopisy jsou navzdory korekci z posledních týdnů stále blízko historických maxim. Proto by podle správců majetku měla být až třetina portfolia v hotovosti jako účinná pojistka proti případnému pádu finančních trhů. Spolu se zvyšujícím se podílem hotovosti jako hodnotovou kotvou tak roste i stabilita portfolia.

„Pro investory s horizontem kolem pěti až sedmi let by měla hotovost představovat zhruba desetinu až pětinu portfolia,“ soudí šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Na třicet procent celkových investic v hotových penězích sázejí třeba poradci ze společnosti Partners nebo investiční společnost Art of Finance.

„Před únorovým pádem akcií jsme měli v portfoliu 44 procent hotovosti, což podstatně zmírnilo vliv korekce na naše výsledky,“ říká Aleš Michl.

Je spolumajitelem robotického fondu Quant, jehož řídicí algoritmus podle situace na trhu automaticky určuje podíl amerických akcií a hotovosti. „Poté algoritmus doporučil využít slev a snížit podíl hotovosti na dvanáct procent,“ dodává Michl. Právě takový podíl hotovosti v portfoliu považuje pro letošek za optimální deset správců investic, jež oslovil deník E15.

„Pro konzervativního investora se středním investičním horizontem je důležitá vysoká diverzifikace portfolia zahrnující různé investiční přístupy,“ připomíná Tom Kadeřábek, portfolio manažer společnosti Conseq Investment Management.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v novém investičním magazínu E15

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15

 Aktuální kurz bitcoinu najdete tady >>>