Bohaté západní ekonomiky by mohly ztratit příjmy z unijních fondů

Evropská unie, vlajky,

Evropská unie, vlajky, Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

Evropská komise (EK) představila různé možnosti dlouhodobého rozpočtu Evropské unie po roce 2020, včetně variant budoucího využívání peněz ze strukturálních a investičních fondů EU. Ty jsou nyní dostupné všem členským zemím, komise ale nastínila možnost jejich omezení na méně rozvinuté země či regiony. O budoucím financování hovořil předseda komise Jean-Claude Juncker.

Podle jednoho ze scénářů by mohla být vyspělejším regionům zastavena podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z Evropského sociálního fondu. Ukončení podpory by se týkalo Rakouska, Belgie, Dánska, Finska, Francie, Německa, Irska, Nizozemska, Švédska a řady regionů v Itálii a ve Španělsku.

Komise rovněž upozornila, že odchod Británie z Evropské unie bude znamenat ztrátu významného přispěvatele do rozpočtu. Tento výpadek by měl být podle komise pokryt novými zdroji příjmů a úsporami ve stávajících programech.

Komise zdůraznila, že příští rozpočet by měl lépe spojovat dostupné finanční prostředky s politickými prioritami unie. Upozornila také, že rozpočet je nástrojem pro efektivní řešení migrace i pro boj s terorismem a kybernetickými hrozbami. Poukázala rovněž na klíčovou roli rozpočtu při posilování kontroly vnějších hranic a nastínila různé varianty budoucí podoby Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

"Rozpočty nejsou jen otázkou účetnictví - jde v nich o priority a ambice. Představují naši budoucnost v řeči čísel. Nejprve bychom tedy měli hovořit o tom, jakou Evropu si přejeme. Poté musejí členské státy pro tyto ambice nalézt odpovídající prostředky," prohlásil Juncker. "Jsem pevně přesvědčen, že se nám podaří zdánlivě nemožné a že se dohodneme na rozpočtu, který bude výhodný pro všechny," dodal.

Lídři Evropské unie budou na zasedání 23. února diskutovat o tom, jak pro priority, které pro EU stanovili v září 2016 v Bratislavě a v březnu 2017 v římské deklaraci, zajistit odpovídající financování. Formální návrh příštího dlouhodobého rozpočtu EU předloží Evropská komise v nejbližších měsících, nejpozději začátkem května.

Komise dnes vyzdvihla význam rychlé politické dohody o novém rozpočtu EU.

"Nesmí se opakovat nepříjemná situace z roku 2013, kdy byl současný rozpočet EU přijat až se značným zpožděním. Pokud by opět nastalo podobné zdržení, nebude možné včas zahájit více než sto tisíc projektů financovaných z EU v klíčových oblastech, jako je podpora podnikání, energetická účinnost, zdravotní péče, vzdělávání a sociální začleňování, a statisíce mladých lidí nebudou moci v roce 2021 vyjet v rámci programu Erasmus+," uvedl komisař zodpovědný za rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger.