Nejbohatší člověk světa ztratil za den čtyři miliardy dolarů

Carlos Slim

Carlos Slim Zdroj: profimedia.cz

Mexičan Carlos Slim Helú, telekomunikační magnát a nejmovitější člověk světa, ztratil za jediný den 3,8 miliardy dolarů ze svého majetku. Pro něj klíčový podnik – největší latinskoamerický mobilní operátor América Móvil - totiž na burze ztratil 10 procent hodnoty. Firma před tím oznámila, že jí klesají příjmy - hlavně kvůli zpomalování ekonomiky Mexika.

Pro Slima, jehož bohatství agentura Bloomberg vyčísluje na 74,2 miliard dolarů, není čtyřmiliardová ztráta nijak fatální. Analytici ale řeší, co prodělek říká obecně o vývoji telekomunikačního odvětví.

„Čtyři miliardy – to je pro Slima osobně pořád jen kapka v moři. Ale tržní kapitalizace, o kterou América Móvil přišel, začíná některé investory znepokojovat,“ komentoval to pro server Bloomberg Christopher King, analytik Stifel Nicolaus & Co.

Tržby z volání v Mexiku, což je největší trh América Móvil, v lednu pokračovaly v poklesu poté, co v loňském čtvrtém čtvrtletí spadly o 3,8 procenta. Firma je kvůli horšícím se výsledkům pod tlakem, aby hledala oblasti s větším růstovým potenciálem.

Vývoj akcií América Móvil za poslední rok

Vývoj akcií América Móvil za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií América Móvil za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Některé dosavadní Slimovy snahy o expanzi ale příliš úspěšné nebyly. Ambice nesplnily například investice v Evropě. Tady koupil podíly v nizozemské telekomunikační společnosti KPN a rakouském Telekomu Austria a podle propočtů ekonomického listu Financial Times (FT) tam prodělal přes dvě miliardy eur.

Přes trable v Evropě ale Slim, který se už nezaměřuje jen na telekomunikace, ale v posledních letech expandoval i do maloobchodu, financí, komodit a energetiky, loni své bohatství opět rozmnožil. Podle ukazatele Bloomberg Billionaires Index majetek v loňském roce vzrostl o 21,6 procenta a stále si tak udržoval více než desetimiliardový náskok nad zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.

Slimovy evropské nezdary

Slim v Evropě vsadil na nizozemský a rakouský telekom. V Telekomu Austria má América Móvil podíl 23 procent, v KPN asi 28 procent. Jenže pár měsíců po vstupu Slimovy firmy do Evropy se hodnota akcií obou evropských podniků začala snižovat. Akcie rakouské firmy za tu dobu spadly asi o 40 procent, akcie KPN o více než polovinu.