Největší poskytovatelé hypoték zvýší úroky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká spořitelna
2
Fotogalerie

Největší poskytovatelé hypoték v reakci na zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou zvyšují jejich úročení. Hypoteční banka jako lídr trhu zvýší sazby o dvě desetiny s platností od 5. listopadu, Česká spořitelna k jejich mírnému růstu přistoupí od půlky listopadu. Bankovní rada ČNB zvýšila základní sazbu, od níž se odvíjejí úroky úvěrů, hypoték i vkladů, o čtvrt bodu na 1,75 procenta.

"Česká spořitelna s ohledem na rostoucí cenu peněz na trhu a dnešní zvýšení sazeb ČNB od 15. listopadu mírně zvyšuje úrokové sazby u vybraných hypoték," uvedl manažer hypoték spořitelny Marek Vachulka. Nadále podle něj platí, že největší poptávka ze strany žadatelů je o hypoteční úvěry s dlouhodobou fixací. Hypotéky s fixací na osm, deset, 15, respektive 20 let dnes tvoří již dvě třetiny ze všech nově poskytnutých hypotečních úvěrů.

I ostatní banky očekávají další zvyšování sazeb. "Předpokládáme, že trh bude na dnešní rozhodnutí ČNB reagovat v následujících týdnech. I přes silné konkurenční prostředí by se nárůst mohl pohybovat nad hranicí 0,1 procenta," upozornil mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

"Úrokové sazby u hypoték nyní nezvyšujeme, ale rozhodně to do budoucna vzhledem ke zdražení zdrojů nevylučujeme," řekl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. U spotřebitelských úvěrů a spořicích účtů banka podle něj zachovává nynější sazby.

"Sazby u hypotečních úvěrů upravujeme průběžně. Naposledy se tak stalo 24. září. Aktuální sazba u hypoték v Raiffeisenbank startuje na 2,89 procenta," sdělila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Zvyšování sazeb ČNB a zároveň i očekávání dalšího zvyšování se promítá do tržních sazeb delších splatností, které se tak v posledních měsících pohybují na nejvyšší úrovni za posledních sedm let, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. To se podle něj bude promítat i v sazbách úvěrů na bydlení.

Zatímco v posledních měsících hypoteční sazby vesměs rostly jen nepatrně, částečně i konkurenčním bojem na bankovním trhu před začátkem nových zpřísňujících doporučení centrální banky k příjmům domácností, byla to podle něj z dnešního pohledu spíše jen pauza před jejich dalším postupným růstem.

Průměrná úroková sazba hypoték v září podle Fincentrum Hypoindexu stoupla na 2,57 procenta ze srpnových 2,53 procenta. Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Experti očekávají, že průměrná sazba hypoték se na přelomu roku ocitne v blízkosti tří procent.