Nový rekord. Dopis z Mauricia byl vydražen za stovky milionů

Slavný mauricijský Ball Cover

Slavný mauricijský Ball Cover Zdroj: Prestige Philately Club Prague

Modrý a Červený Mauricius
2
Fotogalerie

V německé aukční síni Aktionhaus Christoph Gärtner neznámý kupec vydražil mauricijský dopis Ball Cover za 8,1 milionu eur, včetně akční provize tak celkově zaplatí přes deset milionů eur (přes 250 milionů korun). Informoval o tom David Kopřiva, soudní znalec a člen Prestige Philately Club Prague. Jde o nejvyšší cenu v celých dějinách filatelie.

Dopis, na kterém je slavná známka červený Mauritius, pochází z roku 1847. Dopis byl zaslán 27. září téhož roku ve městě Port Louis pravděpodobně s pozvánkou na ples pořádaný manželkou guvernéra Lady Gomm. Ples se konal 30. září 1847.

Poprvé dopis prodal sám adresát pan Adam už v roce 1899. Od té mění vlastníky jako byl třeba rumunský král Karol. V roce 2006 ho získal singapurský byznysmen Vikram Chand. I když aukční dům Gärtner zásadně nesděluje identitu dodavatelů ani nových vlastníků, předpokládá se, že ho nyní prodal právě Vikram Chand, coby poslední veřejně známý majitel dopisu. 

Dodnes se dochovaly tři exempláře Ball, přičemž tento je jediný v soukromých rukách, druhý je součástí britské Royal Collection a třetí v British Library v Londýně. Červených Mauritiů se dochovalo 15 (Modrých 12), z toho 6 pak na dopisech.

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub

Vikram Chand zakoupil Ball Cover v roce 2006 za 3 miliony dolarů, za 15 let tak došlo k nárůstu prodejní ceny o 300 procent. 

V českých rukou, ve sbírce investora, který dosud neodhalil svou identitu, je od roku 2016 ještě mauricijský dopis, a to Bombay Cover se dvěma „Červenými“ Post Office.