O peníze z Junckerova balíčku mají zájem zatím jen čtyři české projekty

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Evropský fond pro strategické investice (EFSI), který je nástrojem takzvaného Junckerova investičního balíčku, nyní registruje žádost o financování čtyř projektů z České republiky. Na konferenci Investiční plán pro Evropu - Nástroj pro posílení hospodářského růstu to bez dalších podrobností uvedla evropská komisařka Věra Jourová.

Do konce loňského roku plán nesoucí jméno šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera v EU vytvořil investice za 50 miliard eur. Během tří let počítá s investicemi za až 315 miliard eur (8,6 bilionu korun).

Ústřední částí plánu, se kterým předloni na podzim přišla Evropská komise, je právě EFSI založený v polovině roku 2015. Zpočátku ho má tvořit 21 miliard eur, z toho pět miliard z peněz Evropské investiční banky a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová upozornila na časovou omezenost balíčku. Tyto peníze podle ní nebudou nahrazovat peníze z kohezních fondů EU, ale budou s nimi působit synergicky.

V rámci Junckerova balíčku loni v létě uzavřela Českomoravská záruční a rozvojová banka dohodu s Evropským investičním fondem o další podpoře malého a středního podnikání v ČR. To umožní čerpat českým podnikatelům úvěry v objemu 4,4 miliardy korun. Pomocí záruk za úvěry tak podpoří půjčky až pro 1500 malých a středních firem.

Chystá se informační portál

Jourová uvedla, že v blízké době bude v rámci Junckerova plánu spuštěn portál s přehledem projektů, do kterých budou moci zájemci investovat. „Na portálu bude zveřejněn investiční záměr a investoři následně uvidí, jaké možnosti a v jakých lokalitách jsou k dispozici,“ uvedla. České firmy vyzvala k většímu zapojení v projektu.

Prezident Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer řekl, že fond je součástí snahy Evropské komise efektivněji využívat rozpočet EU a financovat projekty, které by nebylo možné financovat jinak. Cílem je zacelit investiční a inovativní propast, která je mezi Evropou a zeměmi jihovýchodní Asie a USA. EIB mimo jiné zajišťuje peníze právě z Junckerova investičního balíčku.

EIB otevřela v Praze kancelář, která bude vedle kontaktu s klienty zajišťovat poradenství. Veřejné instituce i soukromé společnosti tak získají snadnější přístup k informacím o možnostech financování projektů z peněz EIB i EFSI a o produktech banky. Prioritou EIB je zvyšovat dostupnost dlouhodobého financování pro malé a střední podniky. Banka by chtěla v ČR posílit svou podporu vědy a vývoje jako klíčových prvků dlouhodobého úspěšného hospodářského rozvoje.