O podílu PPF v Ingosstrachu se prý znovu jedná

Nové foto. V nedávno vydané výroční zprávě PPF se objevila nová fotografie nejbohatšího Čecha a majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera, který se jen zřídkakdy a nerad dává fotografovat.

Nové foto. V nedávno vydané výroční zprávě PPF se objevila nová fotografie nejbohatšího Čecha a majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera, který se jen zřídkakdy a nerad dává fotografovat. Zdroj: Repro E15

Ruský miliardář Oleg Děripaska prý brzy může změnit partnera v pojišťovnictví. "Podíl skupiny PPF Petra Kellnera v pojišťovně Ingosstrach může přejít do rukou (státní banky) VTB," napsal dnes na titulní straně hospodářský list Vedomosti. Uvedl to s odvoláním na nejmenované zdroje, blízké rozhovorům VTB o koupi téměř dvoupětinového podílu zahraničního investora v Ingosstrachu.

Pokud se transakce uskuteční, pojišťovnický byznys jedné z největších státních bank VTB by se mohl spojit s Ingosstrachem, přičemž VTB by získala kontrolu nad společným podnikem. Další posuzovanou možností je prý prodej podílu v Ingosstrachu během nabídky akcií pojišťovny na burze. Podmínkou je však dohoda VTB s Kellnerem.

Na jednáních se podle listu podílí i partner PPF, italská pojišťovna Generali, a prý je s Italy snazší se domluvit než s PPF. Generali již loni vložila do akcií VTB 300 milionů dolarů a posuzovala s bankou vytvoření společné pojišťovny, než kvůli problémům s investicemi do italských dluhopisů rozhovory pozastavila.

Vedomosti připustily, že se neví ani cena podílu v Ingosstrachu, ani termín, kdy by se transakce mohla uskutečnit. „Není vyloučeno, že strany vůbec nedospějí k dohodě,“ konstatoval list.

Expert Pavel Samijev odhadl hodnotu téměř 40 procent Ingosstrachu na miliardu dolarů; jde o jedno z nejlepších aktiv v ruském pojišťovnictví.

Před pěti lety prodal někdejší Děripaskův partner Alexandr Mamut tento svůj podíl v Ingosstrachu za odhadovaných 700-750 milionů dolarů skupině PPF Investments, která podle listu spravuje peníze Kellnera a jeho společníků. Od té doby Děripaskův Bazel vede s investory vleklou válku: Čechům se sice podařilo odrazit pokus rozředit jejich podíl v pojišťovně, ale k účasti na řízení Ingosstrachu se nedostali.

Pro Děripasku by podle nejmenovaného oligarchova spolupracovníka byla VTB „pochopitelnější partner“, s nímž by se snadněji domluvil. Banka je už velkým věřitelem Bazelu a také partnerem v některých projektech. Zástupci VTB, PPF a Generali se zdrželi komentáře.