O záložnu Creditas se zajímá Česká národní banka

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Jednu z největších domácích kampeliček Creditas si vzal na paškál regulátor. Centrální banka na základě kontroly nařídila záložně spravující přes šest miliard korun vkladů navýšit kapitál a odstranit nedostatky v oblasti řízení rizika při půjčování peněz klientům. Záložna má podle rozhodnutí regulátora zpracovat do třech měsíců mimořádný audit, a to prostřednictvím jiné firmy, než která ověřovala jeho knihy doposud. Kampelička přitom už koncem roku 2012 spustila přípravu na přeměnu v banku.

„Zjištěné skutečnosti nasvědčovaly tomu, že účastník řízení nedodržuje základní obezřetnostní pravidla, jimiž se musí každá úvěrová instituce řídit, v důsledku čehož pak může být ohrožena jeho finanční stabilita a zájmy jeho vkladatelů, případně jeho další existence,“ uvádí květnové rozhodnutí ČNB, které banka vydala na základě loňské, takřka pětiměsíční kontroly v kampeličce.

„Banka pravomocně rozhodla o uložení opatření k nápravě. Poskytování rozsahu služeb záložnou nebylo dotčeno,“ doplňuje Kateřina Bartůšková z ČNB. Creditas byl podle svých slov seznámen s výsledky kontroly během loňska a řadu připomínek regulátora už odstranil.

„Požadavky na úpravy například v řízení úvěrů byly opodstatněné, řada z nich souvisí i se statutem záložny a plánovanou transformací na banku. Na nápravě stavu už od loňska pracujeme, mimo jiné snížením úvěrového portfolia a úpravami řady procesů. Požadavek na navýšení základního kapitálu je vyžadován z pohledu našeho záměru přeměny na banku, nabídku na vložení dalších členských vkladů do základního kapitálu jsme již našim členům zaslali,“ uvádí šéf Creditasu Vladimír Hořejší.