Objem hypoték stoupl meziměsíčně o pětinu. V dubnu banky poskytly úvěry za téměř 21 miliard korun

Fio banka

Fio banka Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Komerční banka, pobočka U Průhonu
Komerční banka, pobočka U Průhonu
Komerční banka, pobočka U Průhonu
Fio Banka
5
Fotogalerie

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 20,9 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o pětinu. Meziroční propad činil opět 60 procent. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z dubnových 4,39 procenta na květnových 4,64 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Hypoteční trh v květnu tak po výrazném dubnovém propadu vzrostl. O pětinu vzrostl objem i počet hypoték. Vyšší květnová aktivita na hypotečním trhu ve srovnání s dubnem bývá běžná. Letošní meziměsíční nárůst je však mírně silnější, což podle expertů naznačuje, že slabší dubnová čísla byla ovlivněna také určitým předzásobením před začátkem platnosti přísnějších pravidel České národní banky. Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 45 procent.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték, tedy bez refinancování, v květnu podle dat vzrostl o 2,6 miliardy na 16,8 miliardy korun. Po dubnu jde o nejnižší objem za dva roky. Objem nově poskytnutých hypoték v posledních dvou měsících kopíruje vývoj v roce 2020. Objem refinancovaných úvěrů činil v květnu čtyři miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték se po dubnovém poklesu pod 4500 zvýšil na 5300. Meziroční propad je u skutečně nových hypoték mírně slabší a pohybuje se kolem 50 procent, zatímco v dubnu činil 55 procent, vyplývá ze statistik.

Video placeholde
Jak vyšší hypotéka zdraží vaší životní pojistku • Videohub

Meziměsíční růst sazeb byl v květnu obdobný jako v předchozím měsíci. Zvyšování hypotečních sazeb tak pokračuje 15 měsíců v řadě a průměrná sazba se v květnu dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2010. Stejně jako v předchozích měsících však ještě zachycuje také uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v době, kdy byly úrokové sazby nepatrně nižší. Nabídkové ceny hypoték se nyní pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od 5,5 do sedmi procent v závislosti na parametrech hypotéky.

„V posledním období pozorujeme určitou změnu v preferenci délky fixace, kdy aktuálně třetina klientů uzavírá smlouvu s fixací kratší, což je při dnešní úrovni sazeb a makroekonomickém výhledu jejich dalšího vývoje pochopitelné. Většina žadatelů však i nadále preferuje jistotu v podobě pětileté fixace, která je i o několik desetin procentního bodu levnější,“ řekl ředitel úvěrové divize Fio banky Marek Polka.

Tržní úrokové sazby delších splatností dále postupně rostou v souvislosti se zrychlující inflací a růstem úrokových sazeb v zahraničí. „Například pětiletá úroková sazba se již postupně dostává k šestiprocentní hranici, desetiletá nedávno překonala pětiprocentní úroveň, kde byla naposledy před 20 lety. Tržní sazby jsou tak v současnosti zhruba o půl procentního bodu vyšší, než byly před měsícem. Zdražování hypoték tak bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.