Obří čínské banky expandují - v Polsku otevírají pobočky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ve Varšavě se chystají otevřít pobočky dva hlavní čínské finanční domy. Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) je s tržní kapitalizací 269 miliard dolarů největší bankou na světě, Bank of China (BoC) zas patří mezi největší hráče na čínské domácí scéně a disponuje majetkem kolem 130 miliard dolarů.

ICBC už tento týden získala povolení působit na trhu od polského finančního regulátora KNF. Banka je formálně registrovaná v Lucembursku a nebudou pro ni tedy platit stejné předpisy jako pro ostatní banky registrované v Polsku, napsal list Gazeta Wyborcza. Regulátor KNF ale čínské bance sepsal seznam kritérií a pravidel, které musí splnit. Jde například o povinnosti vydávat finanční zprávy v polštině nebo včas a správně informovat klienty.

Banka se podle polských médií zaměří na podnikání v oblastech energetiky, stavebnictví a infrastruktury. Její přítomnost má usnadnit financovat velké investice. Bude rovněž podporovat investice do čínských společností v Polsku. Serveru Wirtualna Polska to řekl Jaroslaw Dabrowski, který vstup ICBC na polský trh pilotoval.

Čtěte také:

V Německu loni nejvíc investovala Čína

Nový světový pořádek bude diktovat Čína, tvrdí britský ekonom

O příchodu ICBC do Polska se poprvé začalo mluvit během prosincové návštěvy polského prezidenta Boleslawa Komorowského v Pekingu. ICBC byla založena v roce 1984 v Pekingu a jen v Číně má 16 tisíc poboček. Spravuje konta 3,6 milionů firem a 216 milionů soukromých klientů. V zemi jí patří zhruba osmina trhu. Expanze do Polska je součástí rozšiřování banky po světě. ICBC už má pobočky sídle německé burzy Frankfurtu, dále v Lucembursku, Londýně a Moskvě.

Bank of China chce získat elitní polské firmy

Druhou bankou, která ve Varšavě otevře pobočku, je neméně známá Bank of China. BoC je co do velikosti čtvrtou největší na světě. „Chceme získat klienty mezi 50 největšími polskými firmami a přesvědčit je k investování v Číně,“ řekl deníku Bartosz Komasa, který bance se vstupem pomáhá. „Na cestu do Pekingu jela s prezidentem Bronislawem Komorowskim řada polských firem, například Orlen, KGHM, ENERGA a Enea. Zajímá je spolupráce a my jim chceme pomoci,“ dodal.

Bank of China má podle informací listu Puls Biznesu otevřít varšavskou pobočku v dubnu. Pobočka bude sídlit v centru hlavního města a bude na ní pracovat 11 lidí. „Chceme se stát mostem mezi Polskem a Čínou,“ řekl šéf polské BoC Wenbo Hou v polském rozhlasu.

Čínské firmy mají o Polsko zájem. Zdejší ocelárnu Huta Stalowa Wola úspěšně koupila čínská Guangxi Liugong Machinery. Pokus stavební firmy Covec postavit v Polsku dálnici naopak nevyšel.