Omezení dávek z EU pocítí děti v Česku, indexaci zvažuje i Německo

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Velká Británie si na summitu EU vyjednala možnost omezit dávky vyplácené cizincům, kteří v zemi pracují, ale děti nechávají doma. Také Německo zvažuje, že přizpůsobí dávky nižším životním nákladům v zemích, kde potomci žijí. Obě země poskytují dávky plošně. O celé věci se vyjednává, takže dosud není jasné, jak budou dávky omezeny.

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje podle výše životní úrovně v Česku indexaci na šedesát procent. V takovém případě by Čech pracující ve Velké Británii, jehož partner nevydělává, poslal rodině měsíčně místo současných zhruba osmdesáti liber na dítě pouze 48 liber. Pro rodinu by to tak znamenalo ztrátu 32 liber (zhruba 1100 korun), pro ostrovní stát totožnou úsporu.

V případě Německa by dávka klesla ze zhruba 200 na 120 eur měsíčně. V praxi by se změna dotkla dvou stovek rodinných příslušníků Čechů pracujících ve Velké Británii a v případě Německa více než 7700 dětí.

Který stát přídavek vyplácí
V rámci Evropské unie platí princip, podle něhož na sociální výhody dosáhne pracovník z členské země bez ohledu na to, kde žije jeho rodina. U rodinných dávek se pak situace liší podle toho, zda pracuje pouze jeden z rodičů, a to v jiné členské zemi, nebo i ten, který pobývá s dítětem „doma“. V prvním případě poskytne dávky stát, kde rodinný příslušník pracuje. Země, v níž žije dítě, je dorovná, poskytuje-li vyšší dávky. Pokud v zemi pracují oba rodiče, přídavek vyplácí stát, kde potomek pobývá. Druhý je opět popřípadě vyrovná.

Česko dávky indexovat nebude

Také v Česku přitom pracují lidé z chudších států Evropské unie. V posledních letech výrazně stoupá počet Rumunů a Bulharů. Česko ale zatím neuvažuje o tom, že by dávky indexovalo.

„V případě, že by Česká republika využila možnosti dětské přídavky indexovat, byla by povinna indexovat dětské přídavky i na vyšší životní úroveň. Například v případě, že státem zaměstnání bude Česko a příspěvek na dítě bude vyplácen do Německa, kde bude dítě bydlet,“ uvedl mluvčí rezortu Petr Sulek.

Rodinné dávky jsou koordinované na unijní úrovni, v jednotlivých zemích se však liší. „Na přídavek na dítě nárok vznikne, pokud příjem rodiny nepřekročí 2,4násobek životního minima rodiny,“ popsal Sulek případ Česka. V Německu nebo Velké Británii je to však plošný příspěvek. Indexace by se podle dohody ze summitu EU neměla vztahovat na pendlery, kteří za prací do sousedního státu jen dojíždějí a na noc se vracejí.