On-line platbám kralují služby

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

Největší potenciál zvýšení objemu on-line plateb mají v Česku tradiční služby, tedy platby za zdravotní péči, vzdělání, pojištění, komunikační služby, on-line aukce či další finanční služby. Ukázal to průzkum asociace Visa Europe. On-line bylo v tradičních službách předloni zaplaceno 1,99 miliardy eur. V roce 2017 by to mohlo být 3,54 miliardy eur, což představuje meziroční růst zhruba o 10,1 procenta.

Druhým objemově nejvýznamnějším sektorem trhu z hlediska elektronických plateb jsou kultura a zábava zahrnující umělecké výrobky, hry, loterie nebo také digitální produkty. On-line platby by v něm podle průzkumu mohly v roce 2017 dosáhnout téměř 2,4 miliardy eur, tedy průměrného ročního růstu přibližně o 9,5 procenta.

Možným skokanem s největším potenciálem růstu se pak podle průzkumu může stát maloobchod. Prostřednictvím elektronických platebních metod v něm bylo předloni zaplaceno zboží za 522 milionů eur. V roce 2017 by to však už mohlo být až 1,23 miliardy eur, což by znamenalo průměrný roční růst o 15,3 procenta.

Banky: Bezkontaktní karty vytlačí hotovost