Ondřej Koňák: O2 nejspíše setrvá v indexu MSCI

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

S nedávným IPO společnosti Moneta Money Bank se mezi investory začaly šířit obavy z možného vyřazení společnosti O2 ČR z indexu MSCI, respektive jejím nahrazením právě společností Moneta. Domníváme se, že tyto obavy jsou liché, a naopak vidíme poměrně vysokou pravděpodobnost zvýšení českého zastoupení v indexu z aktuálních tří na čtyři společnosti.

Hlavním kritériem, na základě kterého se rozhoduje o nahrazení/vyloučení dané společnosti z indexu, je kumulativní hodnota tržní kapitalizace free floatu aktuálně zastoupených společností (ČEZ, KB a O2 ČR) k tržní kapitalizaci free floatu všech českých společností obchodovaných jak ve standardním, tak ve small cap MSCI Indexu (navíc ještě Moneta, PM, Pegas a CME; celkem sedm společností).

Pokud je tato hodnota pod úrovní 80 procent (aktuálně 79,6 procenta) a zároveň je tržní kapitalizace free floatu O2 ČR vyšší než 1/3 celkové tržní kapitalizace Monety (aktuálně 14,2 miliardy korun vs. 12,4 miliardy korun), dojde k rozšíření indexu ze tří na čtyři společnosti.

Pokud je hodnota nad úrovní 80 procent, musí hodnota tržní kapitalizace free floatu Monety být minimálně jeden a půkrát větší než tržní hodnota kapitalizace free floatu O2 ČR, aby Moneta O2 ČR nahradila (od doby, kdy je Moneta na trhu, zatím tyto dvě podmínky nikdy nebyly splněny současně).

Autor je analytikem v Patria Finance