Pegas Nonwovens ukončil emisi dluhopisů za 2,5 miliardy

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens ukončil emisi dluhopisů za 2,5 miliardy korun s pevným ročním úrokovým výnosem 2,85 procenta. Emisní kurz je 99,58 procenta, dluhopisy jsou splatné ke 14. listopadu 2018. Pro společnost jde o alternativu střednědobého financování, která má zabránit zvyšování dluhu. Výnosem z emise chce splácet bankovní půjčky.

„Zájem investorů překonal naše očekávání. Registrovali jsme zájem v nominální hodnotě téměř šesti miliard korun. Myslíme si, že zájem dokazuje, že Pegas investoři vnímají jako stabilní a perspektivní společnost a také jako zajímavou investiční příležitost,“ uvedl generální ředitel František Řezáč.

Společnost přistoupila k vydání dluhopisů poprvé. V posledních třech letech investovala zhruba 1,5 miliardy korun do stavby nové egyptské linky, na níž se výroba rozjela poprvé ve druhé polovině loňského roku. Zadlužení společnosti činilo v polovině roku 145,2 milionu eur (čtyři miliardy korun).

Znojemskému podniku se letos ekonomicky daří, v prvním pololetí zvýšil tržby o 14 procent na 3,1 miliardy korun, čistý zisk o více než polovinu na 291 milionů korun. Lepších výsledků než loni dosáhl právě díky prodeji výrobků z linky v Egyptě, která se letos rozjela naplno.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají pro hygienické prostředky, uplatní se ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

Profil: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta