Počet bezkontaktních karet roste, platit jimi lze na 10 tisících terminálů

Bezkontaktní karty

Bezkontaktní karty Zdroj: MasterCard

Terminály umožňující bezkontaktní platby a příslušné karty se v Česku objevují již poměrně hojně, ale jejich využití má zatím daleko k masovosti. Při bezkontaktní platbě stačí pouhé přiblížení karty k terminálu, takže odpadá fyzické spojení těchto částí a při platbách do 500 korun ani není třeba zadávat PIN. V tuzemsku zvládá takové platby na deset tisíc terminálů, tedy třináct procent ze všech.

Například karetní asociace Visa Europe se chlubí, že jen v loňském roce v tuzemsku vydala 590 tisíc bezkontaktních karet. Tyto karty Visa vydávají čtyři tuzemské banky. Většinu všech karet ale vydala Česká spořitelna, a to přibližně 85 procent. „V loňském roce jsme vydali necelých 500 tisíc bezkontaktních platebních karet,“ uvedla Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

Visa Europe koncem loňského roku měla v Česku 5,622 milionu karet, platbu pouhým přiložením tak již umožňuje přibližně každá osmá. Na počtu transakcí se to ale příliš neprojevuje. Ze 183 milionů transakcí uskutečněných kartami Visa v loňském roce v Česku bylo jen 2,01 milionu uskutečněno pouhým přiložením k terminálu – tedy o něco více než jedno procento.

Hlavní vydavatel bezkontaktních karet Visa – Česká spořitelna – je totiž vydává automaticky. „Ano, každá platební karta Visa, kterou vydáme, je bezkontaktní,“ potvrzuje Pačesová. Klienti banky pak často ani netuší, co jejich karta umožňuje.
Konkurenční MasterCard se zdráhá poskytnout čísla za celý trh. Jednou s odvoláním na banky, podruhé na skutečnost, že je společnost obchodovaná na newyorské burze.

Visa Europe je od října 2007 nezávislou na americké veřejně obchodované společnosti Visa Inc. s exkluzivní a trvalou licencí na provoz v rámci Evropy. Je členskou asociací vlastněnou a provozovanou 4,5 tisíce evropských členských bank.

Největší konkurencí karetních společností zůstává nadále hotovost, což v tuzemsku platí dvojnásob. Z údajů Visa Europe plyne, že v Evropě je průměrně jedno euro z každých 6,50 eura zaplaceno kartou Visa. V Česku je to jen každá dvanáctá koruna.

Digitální peněženky

Karetní společnosti nadále neúnavně vymýšlejí nové způsoby, jak nahradit hotovost, tedy nové zdroje příjmů. Nejaktuálnější novinkou jsou digitální peněženky. V tuzemsku má zatím náskok MasterCard, který včera spustil ostrý provoz MasterCard Mobile. Jde o digitální peněženku, která umožňuje uložení platebních karet, jejichž čísla se pak již nemusí používat.

Služba umožňuje především placení na internetu, zatím ve dvou tisícovkách obchodů. Spuštění konkurenční služby V.me společnosti Visa v tuzemsku je v nedohlednu.

GE Money Bank začíná rok plný inovací bezkontaktními platebními nálepkami

ČSOB a Era začala nabízet bezkontaktní platební karty MasterCard