Portugalsko prý plánuje záchranu problémové banky BES

Banco Espírito Santo

Banco Espírito Santo Zdroj: Romazur, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Portugalsko připravuje státní záchranu problémové společnosti Banco Espírito Santo (BES), která je podle aktiv největší veřejně obchodovanou bankou v zemi. Portugalsko podle nich k záchraně banky využije minimálně polovinu z šesti miliard eur (166 miliard), které zemi zbyly z mezinárodního úvěrového programu.

Plán údajně zahrnuje rozdělení společnosti na dvě banky. V takzvané „špatné“ bance podle zdrojů zůstanou nekvalitní aktiva, zatímco „dobrá“ banka zahrnující všechny vklady a zdravá aktiva obdrží finanční injekci, která by mohla činit minimálně čtyři miliardy eur. Později by měla být „dobrá“ banka prodána soukromým investorům a získané peníze by putovaly do státní pokladny. Zatím ale není jasné, jakým způsobem by mělo být naloženo se „špatnou“ bankou, píše Reuters.

Plán, na kterém prý pracují rovněž představitelé Evropské centrální banky a Evropské komise, by podle zdrojů mohl být oficiálně představen již dnes v pozdních večerních hodinách.

Banku BES založila rodina Espírito Santo, která se nyní potýká s problémy kvůli účetním nesrovnalostem v jedné ze svých holdingových společností. BES tento týden oznámila, že v prvním pololetí prodělala 3,6 miliardy eur. Uvedla rovněž, že problémy rodiny Espírito Santo na ni mají větší vliv, než se původně předpokládalo.

Portugalsko muselo v roce 2011 kvůli dluhové krizi požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o záchranný úvěrový program v objemu 78 miliard eur. Země v květnu tento programu opustila, stále ji však zbývá více než šest miliard eur z peněz, které si v rámci programu dala stranou na rekapitalizaci bankovního sektoru.