PPF kvůli sporu s podnikatelem Ledeckým odepsala půl miliardy

peníze, finance

peníze, finance Zdroj: archiv E15

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera kvůli sporům s podnikatelem Igorem Ledeckým odepsala investici do ruských realitních projektů ve výši půl miliardy korun. Soudí se s ním v řadě zemí, napsal dnes server Týden.cz. Končí tak partnerství Kellnera a Ledeckého, který měl v minulosti podle slovenských médií na starosti Kellnerovy investice v Rusku.

PPF ve výroční zprávě uvedla, že se dostala do konfliktu s menšinovým partnerem kvůli prosazování vlastnické a manažerské kontroly nad ruskými realitními projekty Agriko, Agriko Plus, Eastfield Kazan, In Vino, In Vino Natukhaevskoe a KLP. „Jde o spor s panem Ledeckým,“ řekl Týdnu mluvčí PPF Milan Tománek.

PPF sice v těchto projektech má většinový podíl, ale řízením byl pověřen Ledecký. V projektech se prý uskutečnily transakce, které by mohly být považovány za škodlivé pro investiční záměry PPF. „Navzdory úsilí skupiny PPF někteří ředitelé a osoby jmenované minoritním partnerem v těchto realitních projektech, kteří byli odvoláni ze svých pozic, stále odmítají spolupracovat při převodu řídících pravomocí,“ stojí ve výroční zprávě.

PPF tak nemá přístup k účetnictví a obchodním informacím a nemá nad projekty faktickou kontrolu. Snížila proto investiční hodnotu těchto projektů na nulu. „I když reálná hodnota majetku dle interního ocenění je 21 milionů eur (přes půl miliardy korun),“ je ve výroční zprávě.

Společnost ze skupiny PPF proto v květnu zažalovala skupinu Eastfield Capital, za níž stojí právě Ledecký. „Spor proti partnerovi v joint venture se odehrává v různých jurisdikcích, kde má aktiva, včetně Slovenské republiky,“ doplnil Tománek. Podle dřívějších zpráv žaloba vyčíslila škodu na 13 milionů dolarů (259 milionů Kč).

Mezi Ledeckým a Kellnerem je ještě jeden spor. Kellner mu měl totiž půjčit peníze, když měl během krize Ledecký potíže. Dluhy Ledecký ale údajně nesplatil a Kellner je prodal právnické kanceláři BBH. Právníci v březnu uváděli, že mají vůči Ledeckého skupině pohledávky 18,5 milionu dolarů a 1,85 milionu eur.