PPF loni odepsala v řecké Piraeus Bank téměř 2 miliardy korun

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera loni odepsala ze své investice do řecké banky Piraeus Bank 74 milionů eur (přes 1,8 miliardy korun). Uvedl to server Týden.cz s odvoláním na výroční zprávu PPF. Zbylou hodnotu 5,72 procenta akcií řecké banky ocenila Kellnerova skupina na 16 milionů eur (406 milionů korun).

Celková výše investice PPF do řecké banky se tak pohybovala okolo 80 milionů eur, což je podle serveru Týden.cz výrazně více, než se dosud v médiích zmiňovalo. Skupina PPF získala hlavní část svého podílu v bance na začátku loňska. Od dubna 2011 se akcie Piraeus Bank propadly z 1,25 eura na 0,22 eura, což představuje více než osmdesátiprocentní propad.

Za výrazným poklesem akcií Piraeus Bank stojí hrozba bankrotu Řecka, což přinutilo střadatele vybírat vklady z řeckých bank. Pireaus Bank, která je čtvrtou největší bankou v Řecku, vykázala loni zisk 298 milionů eur (7,7 miliardy korun). Bez zahrnutí odložené daně související s výměnou dluhopisů však měla ztrátu 80 milionů eur. Banka zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 78 procent na 246 milionů eur.